Судді Франківського міського суду зможуть витрачати на одну справу менше години


Сьогодні, 27 лютого, в Івано-Франківському міському суді голова суду Тарас Антоняк дав прес-конференцію для ЗМІ.

За словами голови суду, для належної роботи міського суду потрібні 25-27 суддів. Втім, наразі у суді є 21 суддя. Та ще у частини закінчуються повноваження, відповідно система не розподіляє на них справи. Також дві посади з вакантними, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

"Тобто, це мінус 12 суддів. Залишається 2 судді-слідчі, 2-3 цивільних та 3 судді-криміналісти. Це велике навантаження. Тож процесуальні строки справ будуть порушені об'єктивно. Та наша ситуація ще не найкритичніша, бо є суди, де залишився один суддя. Ми не скаржимось, просто доводимо до відома прикарпатців", - зауважив Антоняк.

Тож очікуване навантаження на одного суддю у 2017 становитиме близько 2000 справ. З урахування робочого часу судді, в 2017 році суддя Івано-Франківського міського суду зможе витрати на одну справу тільки 52 хвилини. Причина такого колапсу полягає у реформуванні судової системи.

"Спершу мають обрати членів Верховного суду, ми лиш третя ланка у цьому процесі. Тож якщо у судді завершуються повноваження, то він не може бути призначений у час судової реформи. Фактично залишаються працювати лиш ті, що обрані безстроково", - каже голова суду.

Наразі закінчились повноваження у десяти 10 суддів міського суду. Згідно законодавства, вони отримують зарплату, але не можуть вершити правосуддя.