"Судді, прокурори, ви там охреніли?!", - соцмережі про справу проти франківського патрульного


Вчорашнє рішення про відсторонення від роботи командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука через нібито зламаний мізинець п'яному екс-міліціонеру Ільницькому збурив соцмережі.

Зокрема, інцидент в мережі доволі емоційно прокоментував відомий активіст, волонтер, автогонщик Олексій Мочанов.

"Суд, прокуратура, ви - охреніли ???? Ви хочете порядку на дорогах і зниження аварійності зі смертністю? Яким чином? Посилаючи патрульних і усуваючи від служби на користь бухнувшого колишнього мента?...І обговорюєте харківську трагедію, бо як же так, що водійка шість разів за півтора року притягувалась до адмінвідповідальності (а скільки раз - не притягувалася?), і далі порушувала? Юрій Луценко, ти в курсі, які аргументи висував в суді твій обвинувач?
Я прекрасно розумію, що підару бухому 60-річному можна коли він напився і бикує, випадково зламати і палець, і ребро. Краще - ніс. І ось він силами прокурора і судді з п'яного 60-річного мудака перетворюється в побитого патрульними 60-річного бідного пенсіонера, на якого накинулися «пластилінові селфікі Авакова» ... Що ж ви творите, люди? Громадяни? Судді? Прокурори? Нехай це гівно синє катається бухим у вас у дворі вздовж дитячого майданчика. Ви до цього ведете
", - пише Мочанов.

На підтримку Леоніда Гончарука в мережі висловився відомий журналіст, телеведучий Павло Казарін.

"Я поганий християнин. Я закон Таліона (який «око за око») часом люблю більше, ніж гірську проповідь. Івано-Франківськ. Патрульні зупиняють машину. За кермом - п'яний мужик. Михайло Ільницький - колишній мент. Буянить, разом з пасажирами лізе в бійку з патрульними. Його в результаті скрутили. Чувака визнають винним у п'яному водінні і «злісному опорі». Рік без прав і 10 тис грн штрафу. Перемога? Як би не так.
Тому що зв'язки в прокуратурі ніколи не бувають зайвими. І з'являється зустрічний позов. Мовляв, патрульні зламали дядькові мізинець. Мовляв, давайте посадимо Леоніда Гончарука, який затримував дебошира. Відсторонення від служби. У перспективі - від 3 до 7 років. А в квітні в тому ж Івано-Франківську п'яна тітка по імені Тетяна Михайлова на BMW збила трьох. У тому числі патрульного. Хлопець, який пройшов АТО, - в лікарні з важкими травмами (від смерті врятував бронік, який він в той вечір надів). Збила і втекла з місця ДТП. Її затримали. Але суд відпустив (!) тітку додому. А в липні її знову затримали. Знову п'яну. А по першому її ДТП все так же - жодних зрушень. Ймовірно тому що у патрульного Ігоря Палійчука немає родичів в прокуратурі. Він до сих пір на лікарняному. Служити в поліції з роздробленою ногою він більше не зможе. Маю питання. А якого, власне, хера? Якого, бл..ть, хера? Патрульні - одні з нас. З тих, хто не став сидіти на дупі, а пішов працювати. А абсолютна більшість прокурорських, суддівських і колишніх ментів - це каста. Їм пофіг на нас і на державу. Вони самі по собі і самі за себе. Їх єдине завдання - переварити новачків. Бо нова кров загрожує старій системі",
- написав Казарін.

Висловлюються на захист командира роти і колеги, знайомі та просто пересічні франківці.

Вже всі напевно чули про страшну аварію в Харкові... але ще страшніше, що офіцер поліції, який виконував свій обов'язок Леонід Гончарук, як на мою думку, за "висосаними з пальця" доказами, відсторонений від виконання обов'язків і позбавлений можливості утримувати сім'ю.... Поістино "верховенство права"... P.S. Який тепер офіцер захоче сумлінно виконувати свої обов'язки? Ще не один Харків попереду... сумно... УКРАЇНА!!!", -пише Геннадій Чудак

"Не бачу смислу захищати таку державу.П"яні мусора,судді,прокурори...", - пише Alex Fitsyk 

"Колишній міліціонер, який їхав п'яним за рулем і не хотів виконувати законні вимоги патрульного.... За це він вирішив не тільки ухилитися від відповідальності, а й звинуватити Леонід Гончарук, у тому, чого насправді не було..... Льоню знаю як відповідального (і такого, що не дозволяє собі лишнього), справедливого. 
Ось така наша робота. На його місці можуть бути наступними інші мої колеги, і я теж. 
І все через те, що ми запихаємо себе в шалений "бруд" і прагнемо справедливого покарання. Робимо те, що можемо, на своєму місці. Нам, як завжди пхають палки в колеса з усіх сторін. Продовжуватимемо робити свою справу", - пише патрульний Igor Synyuk

"Колишній міліціонер, який займав високі посади в правоохоронних органах, "відповідальна і високоінтелектуальна особа, яка здатна нести відповідальність за свої вчинки". Писати багато не потрібно, відкриваєш реєстр судових рішень, вводиш його прізвище і все одразу зрозуміло. Від корита відірвали, всяка шпана, мене, мєнта до останьої краплі крові зі стажем, будуть тормозити всякі патрульні? Ну і пофіг, що мене вигнали, що я на пенсії, але в мене є "прихвати і я порішаю" бо я маю "ксіву". Вуйку, міняйтеся, заплатіть штраф і спіть з чистою совістю, ви ж такий приклад "проповідуєте" у своїй ГО "Громада і закон". ЗАКОН ОДИН ДЛЯ ВСІХ І ви НЕ ВИКЛЮЧЕННЯ!!!!!!!!!!", -пише Юрій Романчук

До слова, очільник патрульних Івано-Франківська Дмитро Міхалець стає на захист Гончарука і називає його одним із найкращих працівників патрульної поліції та взірцем для роти.

Нагадаємо, командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука звинувачують у перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 ККУ). Санкція статті передбачає від трьох до семи років. Командир роти прибув на підтримку колег, що зупинили автівку екс-міліціонера Михайла Ільницького. Той відмовився проходити освідчення і вів себе доволі агресивно, намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького.

Пізніше Михайло Ільницький заявив, що командир роти наніс йому кілька синців на ногах та зламав мізинець, коли садив до поліцейського авто. До слова, міський суд визнав Ільницького винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції", оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Та екс-міліціонер оскаржує постанову першої інстанції в апеляційному суді та перекладає вину на свою невістку. Мовляв, за кермом була вона. Цікаво, що покази свідків у суді розходяться з відео. До прикладу, один із свідків спершу ствержував, що був з ними в авто, потім - що йшов з магазину і побачив інцидент.

Попри те, прокуратура відкрила кримінальне провадження проти командира роти Леоніда Гончарука та подала клопотання про відсторонення його від посади. Суд його задовольнив. Цікаво, що досудове слідство триває вже кілька місяців, втім клопотання  про відсторонення патрульного від посади надійшло до суду лиш напередодні.

Михайло Ільницький - колишній міліціонер, у 2014 претендував на посаду начальника управління МВС, очолює громадську організацію "Громада і закон", у 2012 році балотувався до Верховної Ради .

Як відомо, 6 жовтня в Івано-Франківську оголосили набір в патрульну поліцію.

До теми: Те, що ви робите – найгірший варіант поліцейської держави: як франківські патрульні зупинили нетверезого екс-депутата

"Стаять, мусара!". Прикарпатський депутат "вчив" патрульних працювати