Сич каже, що в Кабміні придумали пастку, аби роздавати надра без відома громади


У п'ятницю, 19 жовтня прикарпатські депутати зберуться на виїздну сесію у Коломийському районі.

Цього разу виїздне засідання присвятили освіті в умовах децентралізації, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. Зокрема, мова йтиме про  функціонування загальної середньої освіти області та реалізація концепції Нової української школи, шляхи розвитку професійно-технічної освіти та коледжів Прикарпаття, стан та перспективи розвитку позашкільної освіти в умовах децентралізації, реформування системи освітніх інтернатних закладів в умовах Національної стратегії деінституалізації.

Водночас, під час президії голова обласної ради Олександр Сич повідомив, що депутатам доведеться розглянути питання, що потребують термінового вирішення. Зокрема, у трьох йдеться про надання погодження у користування ділянки надр. За словами Олександра Сича, Держгеонадр вкотре надіслали листа про погодження одразу після сесії. 

"Згідно з постановою Кабміну, нам дають на це 45 днів. У разі «прострочення» розгляду Держгеонадра надають ділянки за так званою "мовчазною згодою". Таке враження, що це робиться навмисне, аби надра віддавались у користування невідомо кому без відома та погодження громади. Депутати не можуть збиратись щотижня, аби погодити вчасно кожне звернення. Або мають тоді працювати на платній основі", - резюмує Сич.

Очільник депутатського корпусу вказує на суперечність цієї постанови Кабміну Законам України «Про місцеве самоврядування» та «Про доступ до публічної інформації». Адже, згідно закону питання, які розглядає облрада мають оприлюднюватися за 20 днів, однак їх змушені виносити за день чи два до сесії. Тож, впенений Олександр Сич, у постанову потрібно внести зміни, аби не заганяти облраду у пастку. 

Відтак, вже у п'ятницю депутати прийматимуть рішення щодо передачі у користування земельних ділянок  з метою геологічного вивчення та подальшим видобування компаніям "ДІСАНС" та "Кердін Груп", а також акціонерному товариству "Укргазвидобування". 

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну Державна служба геології та надр України, яка надсилає в регіони подання про погодження спеціальних дозволів на користування надрами, тепер може самостійно надати такий дозвіл, якщо до встановленого нею терміну відповідна обласна рада не прийняла іншого рішення (тобто в цьому разі спрацьовує так зване «правило мовчазної згоди»). 

До теми: Олександр Сич: Держгеонадра хочуть загнати нас у пастку