"Та ви знаєте, хто я такий?!", - суд вивчав, як сім'я Ільницького спілкувалась з поліцією


Сьогодні, 24 жовтня в Івано-Франківському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу екс-міліціонера Михайла Ільницького.

Як відомо, Михайло Ільницький хоче скасувати рішення першої інстанції щодо позбавлення його прав на рік через п'яну їзду та накладення штрафу у розмірі 10 200 гривень.

Суддя Олександр Васильєв нагадав, що на минулому засіданні свідок - невістка Любов Ільницького заявила, що за кермом перебувала саме вона. Водночас, він зауважив, що суд першої інстанції у рішенні опирався на протокол патрульної поліції. Тож на наступне засідання у якості свідка заслухають патрульну, що складала протокол.

Сьогодні ж у суді заслухали ще одного свідка - сина Ільницького Олександра. Він розповів суду, що вони з батьком сиділи у машині позаду разом з дітьми, а кермувала його дружина. 

За словами свідка, патрульна лякала їх і дітей зброєю, погрожуючи її застосувати, а потім ще й викликала десь 15 чоловік підмоги. Олександр Ільницький каже, що опору вони не чинили, тож не розуміє чого їх затримали і склали протоколи за злісну непокору. Впевнений, що ця справа - політичне замовлення конкурентів батька. 

Опісля суд вивчав записи з відеореєстратора та бодікамер патрульних. Під час перегляду суддя зауважив, що син Ільницького веде себе доволі агресивно. Зокрема, "цікавився" у патрульних, "чи вони знають, хто він такий". Тож поцікавився причиною такої поведінки. Той відповів, що це відео з камери інших патрульних. І просто перед тим патрульна лякала його дітей, намагаючись обшукати їхню машину та погрожуючи застосувати зброю. Треба зауважити, на відео агресивною поведінкою виділяється не тільки син Ільницького, а й дружина. Жінка не добирала слів та кидалась на патрульних, доказуючи, що вони нічого не порушили та вимагаючи їх відпустити. Як відомо, тоді патрульні затримали і Михайла Ільницького, і його сина Олександра. На обох склали протоколи за слісну непокору. Також у суді показали відео, як екс-міліціонера садили у машину. З відео видно, що чоловік спочатку впирався, а потім погодився сісти у машину патрульних. Слід зауважити, що ця пригода тривала більше години.

Ільницький зауважив, що відео швидше за все неповне. Він як і його син впевнений, що це політичне замовлення. Переконує, що за кермом не сидів і п'яним теж не був. На підвердження своїх слів надає довідку з медзакладу про відсутність алкоголю в крові. Варто зауважити, Ільницький відмовився пройти освідування на місці та з патрульними у медзакладі. Тоді його з нардиспасеру забрала швидка через тиск. А тест на алкоголь він зробив самостійно наступного дня. Висновок медиків - спирту у крові не виявлено.

Сьогодні ж Ільницький переконує, що червоне обличчя і така поведінка при зупинці патрульними були через високий тиск. 

"Я дійсно не мав документів – це правда, але я сидів на задньому сидінні і нічого не порушив. Я теж хочу реформувати цю поліцію, як громадський діяч. Це що проти мене зараз пишуть, це вже політичне замовлення. Мій брат працює в прокуратурі і є там одним із кращих, на мою думку. Але він не займається такими дрібними справами, а розслідує серйозні злочини, вбивства, а не зламані пальці. В нас є відео де видно, як поліцейські перевищують свої службові повноваження. Бо вони навмисно деякі відео приховали. Ми на наступному засіданні покажемо своє», – каже обвинувачений.

Як відомо, Ільницький написав заяву на командира роти Леоніда Гончарука, який нібито тієї ночі зламав йому мізинець. Прокуратура відкрила провадження за перевищення службових обов'язків, а суд на час розслідування відсторонив від роботи. Пізніше з'ясувалось, що брат Михайла Ільницького Микола очолює один із відділів прокуратури. За патрульного Леоніда Гончарука заступились відомі української блогери, називаючи справу помстою прокурорів. Таку ж думку висловив міністр МВС Арес Аваков, повідомивши, що говорив з цього приводу з генпрокурором Юрієм Луценком.

Нагадаємо, в ніч з 18 на 19 червня працівники патрульної поліції Івано-Франківська за порушення ПДР зупинили "Skoda Octavia". Водій не мав ні посвідчення водія, ні "страхівки", вів себе доволі агресивно та намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його знайомі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець, виклавши відео у Facebook, який теж прибув на місці після кількогодинних баталій патрульних з "групою підтримки" Ільницького.

Пізніше Михайло Ільницький заявив, що командир роти наніс йому кілька синців на ногах та зламав мізинець, коли садив до поліцейського авто. До слова, міський суд визнав Ільницького винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції", оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Та екс-міліціонер оскаржує постанову першої інстанції в апеляційному суді та перекладає вину на свою невістку. Мовляв, за кермом була вона. Цікаво, що покази свідків у суді розходяться з відео. До прикладу, один із свідків спершу ствержував, що був з ними в авто, потім - що йшов з магазину і побачив інцидент.

Михайло Ільницький - колишній міліціонер, у 2014 претендував на посаду начальника управління МВС, очолює громадську організацію "Громада і закон", у 2012 році балотувався до Верховної Ради .

До теми: Те, що ви робите – найгірший варіант поліцейської держави: як франківські патрульні зупинили нетверезого екс-депутата

Помста прокурорів? Нардеп розповів важливу деталь у справі проти патрульного