Три роки після Майдану: Досвід минулого нічого українську владу не навчив?


Сьогодні, 21 листопада вся Україна відзначає День гідності та свободи. Минуло вже три роки від початку революції гідності.

Кожен для себе визначає чи за цей час в нашій державі відбулися зміни за які стояв Майдан, адже в будь-якій революції найголовнішими є наслідки. Варто зауважити, що за цей час багато українців розчарувалися і зневірилися в результатах революції. Війна на сході, важка соціально-економічна ситуація. Здавалося б гірше вже нікуди і ми переживаємо найтяжчий період в історії

Та історія має звичку повторюватись. Тож кореспондент Бліц-Інфо поцікавився у знавців історії, чи не нагадує їм сьогоднішня ситуація в Україні події минулого та попросив провести історичні паралелі.

Директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук зазначає, що в подіях сьогодення та минулого можна знайти багато спільного.

"Як історик можу сказати, що на жаль історія є спіральною. Часто історичні події повторюються. До прикладу, в 1918 році студенти і гімназисти виступили на захист Української Держави і вступили в бій з московсько-більшовицькими військами на станції Крути. Так само студенти і молодь в лютому 2014 кинулася на оборону Незалежності. В цих подіях є багато спільного, адже свого часу Центральна Рада казала про непотрібність армії, мотивуючись тим, бо Україна ні з ким воювати не збирається, а в час наступу більшовиків на захист держави виступили добровольці. Так і в сьогоденні українська армія була знищена, а на захист держави від російської агресії виступили добровольці. Відсутність міцної державної влади в 1917-1920 рр. призвела до того, що забезпечення українського війська лягло на плечі громадськості, так і в 2014 р. українське суспільство охопив волонтерський рух, який замінив неповороткий державний апарат. Тож бачимо, що в українській історії доволі часто події повторюються", - зазначає Коретчук.

Водночас, директор музею зазначає, що українські політики погано знають історію, бо не роблять з неї висновків. 

"А досвід минулого показує, що якщо влада надалі вестиме боротьбу між собою, то є небезпека втратити Незалежність", - підкреслює Ярослав Коретчук.