У Франківську дискутували на тему духовності


Сьогодні науковці, священики, історики громадські діячі зібралися на круглий стіл присвячений проблемам духовності і 150 річчю Андрея Шептицького.

«В умовах війни дуже потрібна духовність, якої не вистачає цій країні.  Духовність це та ділянка, якою ми маємо в першу чергу займатися коли є криза, коли є війна, адже вона дає відчуття єдності, спільності нації і може консолідувати країну в такий важкий час» - зазначив один з організаторів дискусії Сергій Адамович.

Перед присутніми виступили з доповідями, у яких виклали свою думку стосовно різних аспектів духовності, представники наукової еліти і духовенства.

Український правозахисник, публіцист та віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович   говорив про Україну спираючись на праці та думки митрополита Андрея Шептицького. Правозахисник вважає, що ми даємо силу ворогам коли говоримо від нас нічого не залежить. Зміниться українець – зміниться Україна.

«Ми ідемо крок за кроком. Потрібно зрозуміти, що від того стану в якому ми були ми не зможемо перейти  відразу в інший. Проте ми міняємося. Нинішня влада значно більше реагує на голос народу ніж попередня.  Тому ми відповідальні за свою долю і треба цю відповідальність спокійно реалізувати» - зауважив Маринович.

Також перед присутніми  виступили о. Йосафат Бойко, який виклав своє бачення  духовного стану сучасного суспільства та проблемні точки, які у ньому  є.

Свою думку висловили і представники науки.  Історик Олег  Єгрешій, роздумував над проблемою духовності і релігійності, порівнюючи  європейський досвід і українську ідентичність.  А викладач філософського факультету Прикарпатського університету Максим  Дойчик, проаналізував моральну свідомість та академічну чесність в Україні.

Також під час обговорення відбулася презентація книги одного з організаторів круглого столу, доктора історичних наук Олега Жерноклеєва - «Третій чин. Миряни в католицьких спільнотах: Нариси історії».

Під час дискусії присутні обговорили найважливіші аспекти духовності, та те як вона впливає на розвиток суспільства і держави.