У Коломиї закрили церкву через конфлікт між громадами УГКЦ і УПЦ (МП)


У місті Коломия на Івано-Франківщині місцева влада опечатала дерев’яну церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці через конфлікт, який розпочався 4 червня між громадами Української греко-католицької церкви і Української православної церкви (Московського патріархату)

Біля церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці, що стоїть на старому міському цвинтарі, цілодобове чергування поліції і вірян обох конфесій. Двері храму зачинені, на них люди вставили образки, пише Радіо Свобода.

Опечатані двері храму

Опечатані двері храму

Щодня у визначений час перед перед дверима моляться вірні УГКЦ і УПЦ (МП). Коли триває греко-католицька служба, кілька православних осіб із протилежної сторони церкви стоять і моляться. Православні прихожани відмовились розповідати про ситуацію.

– Без коментарів, немає благословення на це.
– Ми не чергуємо, а молимось…

Вірні УГКЦ кажуть:

– Суть конфлікту в тому, що ця церква давно належала УГКЦ, а дали її в користування УПЦ (МП).
– У нас зараз війна, жодного військового капелана від них немає. Вони ще тут хочуть правити…

Поки перед дверима церкви триває греко-католицька служба...
Поки перед дверима церкви триває греко-католицька служба...
...кілька православних осіб із протилежної сторони церкви стоять і моляться
...кілька православних осіб із протилежної сторони церкви стоять і моляться

Історія церкви Благовіщення

Дерев’яна церква Благовіщення у Коломиї збудована у XVIII столітті на місці храму XVI століття. З історії відомо, що церкву збудував майстер зі Снятина (Івано-Франківщина) у 1705 році у формі тридільної одноповерхової будівлі. Потім ще двічі її перебудовували, востаннє у 1845 році, і тоді храм прикрасив різьблений іконостас. До ліквідації УГКЦ на псевдособорі у 1946 році це була церква греко-католицької громади. На початку 1990 року цей храм передали у тимчасове користування вірним Московського патріархату, але до того часу, доки вони не збудують свою церкву. У 1996 році у центрі Коломиї постав новий храм УПЦ (МП).

Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці у Коломиї
Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці у Коломиї

​Неодноразово громада УГКЦ зверталась до православних і міської влади з проханням звільнити храм. Наприкінці травня цього року під час сесії Коломийської міськради мовилось про збереження сакральної пам’ятки архітектури церкви Благовіщення і повернення її у підпорядкування Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. А 4 червня громадськість і греко-католицьке духовенство традиційно зібралось на молитву біля символічної могили борцям за незалежність України, що праворуч від храму Благовіщення. Опісля зайшли у церкву, там молились і переконували православних вірних вийти з-під порядкування Московського патріархату. Аби уникнути серйозного міжконфесійного конфлікту за вказівкою влади було закрито двері храму.

Новий храм УПЦ (МП) у Коломиї
Новий храм УПЦ (МП) у Коломиї

«На нашу думку, конфлікту як такого немає. Є просто наше побажання, як уже не раз у міській раді було задекларовано, щоб нам було повернуто наш храм, який, згідно з усним договором, архівними довідками, документами, історичною справедливістю, нам був повернутий храм, який греко-католицька громада з доброї волі надала православній громаді, щоб вони там служили, допоки свій збудують. Найбільша проблема не в тім, що нам бракує ще одного храму, що це національна пам’ятка архітектури і за час користування православною громадою вона там знищена», – каже отець Роман Кіцелюк (УГКЦ).

Деревина церкви потребує реставрації і це видно навіть ззовні. Храм перебуває у державній власності і є пам’яткою архітектури національного значення. Втім, це не стало перешкодою, і на даху із ґонти православна громада встановила куполи блакитного кольору, зробила збоку церкви кам’яну добудову.

Церква потребує реставрації
Церква потребує реставрації

Православне духовенство ситуацію називає конфліктом

«Представники греко-католицької церкви зайшла незаконно у храм, відсторонили нашого священика, відслужили свою літургію, провокували наших віруючих, призначили свого предстоятеля. Поліція заблокувала двері і виник конфлікт. У нас є документи, що ми маємо право там служити. Думаю, що у влади стане розуму розібратись у конфлікті», – наголосив Радіо Свобода ієрей Димитрій УПЦ (МП).

Біля храму цілодобово чергує поліція
Біля храму цілодобово чергує поліція

Місцева влада розгублена

Очільник Івано-Франківської області Олег Гончарук зустрічався з єпископами греко-католицької і православної церкви (МП), пообіцяв, що у храмі встановлять пожежну систему сигналізації і контролюватиме реставрацію церкви. Відтак місцева влада, заявивши про реставрацію храму (що є необхідністю), по суті, взяла паузу для роздумів і хоче, що публічно було вирішено, кому саме має належати храм Благовіщення Пресвятої Богородиці. Однак, чи не посилить це ще більше протистояння поміж громадами міста?

Вісім років поспіль громада УГКЦ просить місцеву владу повернути церкву і встановити історичну справедливість, обіцяючи самостійно її реставрувати, лунали також пропозиції, що у разі звільнення цього храму, православній громаді у Коломиї нададуть земельну ділянку від будівництво сакрального об’єкта. Але це не вирішило проблеми. Однак ситуація переросла у міжконфесійний конфлікт і не без політичного підґрунтя.

Андрій Юраш
Андрій Юраш

У Коломиї склалась локальна ситуація, сказав в ефірі Радіо Свобода директор департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш. Водночас цю пам’ятку сакральної архітектури не можна втратити. У Коломиї збіглись два вектори – використання храму і збереження, але це не пов’язано з долею храму Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Питання вийшло на міжнародний рівень
Андрій Юраш

«Увага до проблеми у Коломиї дуже потужна. Єпископ УПЦ в єдності з Московським патріархатом Віктор Коцаба зустрічався з місцевою владою і зробив багато пропозицій. Питання вийшло на міжнародний рівень. Два дні тому митрополит Антоній зустрічався з Апостольським нунцієм в Україні Клаудіо Ґуджеротті, була така спроба з боку УПЦ вплинути на розв’язання цього конфлікту навіть через Ватикан. Найголовніше, що у цьому нібито двополярному конфлікті є ще третя сторона, а це дуже потужна ситуація в громаді. Думаю, що це буде дуже складний випадок для місцевої влади, яка має право і можливості вирішувати долю храму, для того, щоб об’єктивно, дипломатично з найменшими іміджевими втратами розв’язати ситуацію», – наголосив Андрій Юраш.

За словами представника Мінкульту, на сьогодні в Україні понад 150 складних випадків міжрелігійних конфліктів.