У кожного своя правда: З чого розпочався конфлікт на Драгобраті за участі "правосекторівців" з Прикарпаття


У Закарпатській облдержадміністрації зробили офіційну заяву та назвали прізвища фігурантів стрілянини на турбазі "Хата магната".

Так, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль назвав прізвища бійців Правого Сектору. І троє із п’яти виявилися мешканцями Прикарпаття, передає кореспондент Бліц-Інфо.

"У ніч на минулу неділю громадяни Антон Окороков  (1987 року народження, непрацюючий, мешканець Києва), який із його слів є комбатом запасного добровольчого корпусу Правого сектору в м.Києві, Петро Угрин (1987 р.н., мешканець Івано-Франківської області, непрацюючий, член запасного добровольчого корпусу ПС у м.Києві), Сергій Тищенко (1977 р.н., непрацюючий, мешканець м. Боярка Київської області), Василь Малкович (1992 р.н., непрацюючий, мешканець Івано-Франківської області) та Василь Василинюк (1987 р.н., непрацюючий, мешканець Івано-Франківської області) близько 4-х ранку п’яні увірвалися в турбазу «Хата магната» і примусили кухаря і бармена готувати їм їжу, хоча на той час на турбазі не було світла. А після цього влаштували п’яні розбірки з персоналом, у ході яких побили одного з кухарів та бармена, котрі з чисельними тілесними ушкодженнями госпіталізовані. Потерпілі не є мешканцями Закарпаття, а приїхали на «Драгобрат», щоб заробити грошей під час гірськолижного сезону. У процесі розбірок була застосована вогнепальна зброя – пістолет Макарова та пістолет Стечкіна, які без усяких документів знаходилися в представників ПС. Після перших пострілів із готелю вийшов персонал і туристи, зав'язалася масова бійка. У результаті якої всі п’ятеро членів ПС отримали тілесні ушкодження. Працівники турбази і туристи затримали всіх п’ятьох дебоширів до приїзду слідчо-оперативної групи", - йдеться в офіційній заяві.

Москаль наголосив, що затримані представники ПС і раніше скоювали брутальні злочини. 

"Так, В.Малкович і А. Окороков були активними учасниками дебошу біля Апеляційного суду в Кіровоградській області 8 грудня 2015. За цим фактом відкрито шість кримінальних проваджень – за статтями 187 ч.3, 341, 345 ч.2, 349, 296 ч.4 Кримінального кодексу. Більше того, 28 грудня минулого року Малкович у нетверезому стані увірвався в приміщення АЗС №25 WOG у с. Ковирів Пустомитівського району Львівської області і з пістолета Стечкіна (який вилучили в неділю біля «Хати магната»), влаштував стрілянину, поклавши персонал на підлогу. Міліція, що прибула на місце злочину, зі страху обмочилася, вибачилася перед Малковичем і віддала йому вилучений пістолет Стечкіна. Наступного дня, 29 грудня в Києві в Дніпровському районі біля нічного клубу «Ескалібур» Малкович та Окороков завдали вогнепальні поранення двом громадянам. А 9 січня 2016 р. в с. Вижній Березів Косівського району Івано-Франківської області Малкович із застосуванням того ж пістолета Стечкіна влаштував стрілянину і застосував силу до шістьох мешканців села", - йдеться в заяві.

До слова, сьогодні надвечір прокуратура повідомила, що близько 22 години 9 січня 23-річний чоловік, перебуваючи в кафе разом зі своїми «побратимами», в селі Середній Березів Косівського району, розпочав суперечку із двома місцевими хлопцями. В ході конфлікту молодик, штовхнувши останніх, наніс їм удар ногою в область грудей. Однак бійка на цьому не завершилась. Опісля вони викрали автівку, побили водія та навіть запхали його до багажника.

Слід зазначити, у "Правому Секторі" спочатку спростовували причетність активістів ПС у конфлікті, називаючи інформацію провокацією. А вже пізно увечері, 10 січня, командир Добровольчого українського корпусу Правий сектор Андрій Стемпіцький у Facebook повідомив, що справді "Відбувся конфлікт між групою бійців ДУК «Правий сектор» та охороною «Хати магната», до якого долучилася певна кількість місцевих жителів".

КОНФЛІКТ НА ДРАГОБРАТІ. Сьогодні на Драгобраті в Закарпатті відбувся конфлікт між групою бійців ДУК ПС та охороною «Хати...

Posted by Андрій Стемпіцький on Sunday, January 10, 2016

У ПС стверджують, що сутичка виникла між ними і неназваними правоохоронцями, а охоронці турбази уже пізніше втрутилися у конфлікт. Та все ж, конкретики у словах на захист своїх активістів ПС не озвучили.

"Більш за все конфлікт спровокували антиукраїнські висловлювання працівників “Хати магната” а також "Імовірно, конфлікт розпочався через те, що представники “Хати магната” повели мову про “хунту”, “фашистов”, “каратєлєй” абощо. Бійці “Правого Сектора” цього не стерпіли", - припускають у статті на сайті "Бандерівець", не подаючи доказів для таких припущень.

Натомість Стемпіцький припустив, що конфлікт міг виникнути і на побутовому ґрунті.

"І «Хорват», і «Бєс» були контужені та поранені на війні, тому їхня психіка особливо чутлива до будь-яких негативних подразників", - вважає командир ДУКу.

На таке пояснення голова Закарпатської ОДА заявив, що "якщо у представників вищезгаданої організації є якісь розлади з психікою, то їх потрібно лікувати, а не давати їм у руки зброю. І не прикривати злочинну діяльність псевдопатріотичними лозунгами про боротьбу з внутрішньою окупаційною владою в Україні".

До слова, ще одним варіантом розпалу сутички прихильники ПС називають "побутовий сепаратизм" представників "Хати магната". Адже, за словами правосекторівців, власниками закладу є жителі Донецької області і більшість персоналу також з Донеччини.

"Імовірно, що конфлікт спровокували антиукраїнські висловлювання працівників. Бійці ДУК заступилися за власну національну гідність", - йдеться у тексті на сайті "Бандерівець".

Слід зазначити, внаслідок конфлікту на "Драгобраті" двоє охоронців бази отримали тілесні ушкодження – різані рани, множинні гематоми голови, а також перелом ноги, також тілесні ушкодження різного ступеню важкості отримали і чоловіки у камуфляжі.

Як інформує прокуратура, за фактом бійки відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 29 6 (Хуліганство) і частиною 1 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Триває розслідування. 

Одночасно стало відомо, що сьогодні на Закарпатті зупинили автомобіль зі зброєю. Ним керував "правосекторівець" з Прикарпаття. Як повідомляють місцеві ЗМІ, це - командир Повстанського добровольчого батальйону “Правого Сектору” “Захід-3″ із позивним “Стрілок”.

До теми: В масовій бійці на курорті Драгобрат можливо брав участь франківський Правий Сектор