"Укрнафта" хоче продовжити видобуток надр на семи прикарпатських родовищах


Голова правління ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс звернувся до голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука щодо продовження спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами у 2018 році.

Мова йде про родовища для видобутку вуглеводнів, що знаходяться на території Івано-Франківської області, інформує кореспондент Бліц-Інфо. До травня завершиться строк дії семи спеціальних дозволів ПАТ "Укрнафта" на користування нафтогазоносними надрами з метою видобутку вуглеводнів. Майже всі вони були видані у 1998 році.

Відтак, "Укрнафта" звернулась до Держгеонадра з пакетом документів, аби продовжити строки договорів. Втім, нарікають у компанії, й досі не отримали належної відповіді щодо продовження дії 27 дозволів.

2017 році ПАТ «Укрнафта» в повному обсязі виконало поточні податкові зобов’язання, сплативши до бюджетів всіх рівнів податків на суму близько 10,5 млрд грн., в тому числі понад 6 млрд грн. рентних платежів. З 2018 року має запрацювати механізм розподілу рентних платежів, за яким бюджети областей, районів, населених пунктів та об'єднаних територіальних громад отримуватимуть 5% рентної плати за видобуток вуглеводнів. За оцінками, в 2018 році "Укрнафта" сплатить 1, 3 мільярда гривень ренти за видобуток в Івано-Франківській області, а отже до місцевих бюджетів мають надійти 65, 4 мільйона гривень", - йдеться у листі.

Водночас, в "Укрнафті" нарікають, що ДФС неправильно нарахувала рентні платежі та безпідставно нарахувала компанії штрафи. В "Укрнафті" стверджують, що за такого підходу податкові зобов'язання поточного періоду cтають не погашеними навіть при повному виконанні податкових зобов'язань.

"Така практика може поставити під питання отримання рентних платежів у 2018 році", - зазнчають у компанії.

Відтак, в "Укрнафті" зазначають, що вони звернулись до ДФС та Міністерсва фінансів з проханням роз'яснити, яким чином розподілятимуть ренту між державним та відповідними бюджетами у 2018. Голова правління ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс закликає голову ОДА Олега Гончарука також звернутись до ДФС за роз'ясненнями.