Варикоз влітку - як допомогти вашим ніжкам? Поради франківського лікаря-флеболога


Для варикозу немає сезонності - він проявляє себе в будь-який час року. Але саме влітку варикоз і набряки ніг перетворюється в серйозну проблему.

Влітку тепла погода провокує загострення варикозної хвороби: знижується тонус вен, кровообіг сповільнюється, кров застоюється. Як в теплу погоду врятуватися від варикозу, а також як попередити розвиток цієї хвороби, розповів лікар-флеболог медичного центру «Оксфорд Медікал» Матішинець Іван Іванович.

Чому з'являється варикоз?

Влітку кровоносні судини особливо різко реагують на підвищену температуру повітря, на її перепади, при цьому відтік крові від ніг до серця сповільнюється. Перші ознаки варикозу: набряки, біль і відчуття тяжкості в ногах. Потім утворюються синюваті зірочки, які аж ніяк не прикрашають ноги. А при більш високій температурі стінки судин настільки слабшають, що можуть перестати постачати кров.

Провокуючими факторами варикозу можуть послужити довге стояння або тривале сидіння в одній позі або з перехрещеними ногами (при цьому вени пережимаються). Застій крові в нижніх кінцівках спостерігається навіть при звичайному сидінні з опущеними вниз ногами. Примітно, що варикоз вражає в основному жінок. Схильність до нього може бути і спадковою.

Ожиріння або надмірна вага - ще одна важлива причина розвитку варикозу. Краща профілактика - відпочинок і харчування За словами лікаря-флеболога, найкраща профілактика варикозу - налагоджений режим і раціональне харчування. Так, наприклад, продукти, що містять велику кількість антиоксидантів (морква, помідори, яблука, оливки, чорниця), сприяють нормалізації роботи печінки. Завдяки цьому кров розріджується і не застоюється. При цьому не менш важливо регулярне спорожнення кишечника. Профілактика запорів - це профілактика варикозу: система кровопостачання кишечника і нижніх кінцівок - загальна. Так що застій крові в венах ніг є прямим наслідком регулярних запорів.

Інший важливий аспект профілактики варикозного розширення вен - повноцінний відпочинок. Перш за все це стосується жінок, яким для відпочинку і відновлення сил потрібно в два-три рази більше часу, ніж чоловікам.

Більше плавайте. При плаванні, по-перше, ноги знаходяться не в вертикальному, а в горизонтальному положенні, по-друге, охолоджуються, і, по-третє, працюють.

Чим загрожує хвороба?

Якщо ви виявили, що ноги втомлюються або набрякають сильніше, проконсультуйтеся у лікаря-флеболога. А ось різні антиварикозні креми, всупереч поширеній думці, при варикозній хворобі не дають бажаного позитивного ефекту. Ніякі креми не позбавить вас від варикозного розширення вен. У кращому випадку допоможе зменшити вираженість захворювання.

Ускладнення варикозної хвороби можуть стати причиною запалення вен і утворення в них тромбів. А при тривалому перебігу варикозу, як правило, розвиваються хронічна венозна недостатність, невиліковні трофічні виразки і хронічний тромбофлебіт.

На сучасному діагностичному обладнанні в медичному центрі «Оксфорд Медікал» перевірить стан як поверхневих, так і глибоких вен. За результатами обстеження флеболог підбере метод лікування. Головне, не запускати захворювання! На ранній стадії лікування варикозу проводиться без операції, швидко і безболісно. Різні види склеротерапії, лазерні технології дозволяють досягати не тільки високого лікувального результату, але і стійкого косметичного ефекту.

Деталі на сайті: http://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/viddilennya/flebologiya/

Медичний центр «Оксфорд Медікал», м. Івано-Франківськ, вул. Василіянок 1

Тел. (0342) 777 299; (050) 3 777 299; (097) 4 777 299