Віддячили "благодійнику"? Спілка журналістів зробила почесним членом... нардепа


У неділю, 22 квітня Національна спілка журналістів провела у Буковелі спільне виїзне засідання членів правління та секретаріату НСЖУ.

Як зазначається, "представники усіх регіональних організацій Спілки обговорили проблеми медіареформи, економічного виживання місцевих засобів масової інформації, а також свободи слова, безпеки журналістів та системної безкарності за злочини проти журналістів". Обговоривши назрілі проблеми та вдосталь відпочивши на гірськолижному курорті, керівництво Спілки не забули віддячити й "благодійнику", який допоміг влаштувати розвагу. У підсумку одноголосно прийняли рішення присвоїти звання Почесного члена обласної спілки журналістів народному депутату Олександру Шевченку. Посвідчення вручили прямо там, в Буковелі.

Світлина від Мар'яни П'єцух.

Слід зауважити, така "ініціатива" викликала щире обурення у рядових членів спілки та відомих українських журналістів. Варто додати, згідно статуту НСЖУ,  почесними членами можуть бути "ветерани Спілки журналістів, які за віком або за станом здоров’я вже не працюють". Очевидно, народний обранець Шевченко, який жодного дня не працював журналістом і далеко ще не песіонер, аж ніяк у ці критерії не вписується.

Відтак, про нетактовність такого жесту написала відома журналістка Української правди Маряна П'єцух.

Її підтримали багато колег по цеху. Зокрема, відомий журналіст Денис Казанський, головний редактор "Наших грошей" Олексій Шалайський та інші. 

"Завжди казав, таку контору як НСЖУ треба обходити десятою дорогою і не мати з нею нічого спільного. Бо решта "членів" все одно проковтнуть цю історію, бо їм пофіг", - пише журналіст Главком Mykhailo Glukhovskyi

"За 30 років роботи в журналістиці, 20 років - в ефірній, ніколи не виникало ані найменшого бажання стати членом спілки журналістів чи заслуженим журналістом України. Інтуїтивно відчувала, що воно мені не треба) Мар'яно, сильний текст, який викликає не найприємніші відчуття... прикро і за наших політиків, і за спілку...забагато совка(", - зауважує Параска Дворянин.

Натомість голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко обурення колег назвав "штучною зрадою". Втім, не приховує, що ідея належала Івано-Франківській обласній організації НСЖУ. 

"Фактом є те, що 20 і 21-го квітня ми проводили заходи НСЖУ. На території ГК «Буковель». Так, пана Шевченка наша обласна організація вирішили нагородити відзнакою - «почесний член Івано-Франківської ОО НСЖУ». Тобто, не визнала за журналіста, а за окремим положенням- надала «почесного» статусу. Статусу людини, яка допомагає у проведенні спортивних заходів чи є благодійником для працівників франківських ЗМІ. Конкурс публікацій організовує незалежна від нас ГО «Всеукраїнський журналістський фонд». Тема непублічних зобов‘язань між журналістами і політиками дійсно є гострою для України. Але в конкретній ситуації «зрада» реально є штучною", - вважає Томіленко.

"Sergiy Tomilenko комент чудовий. Він демонструє, що вміння пробивати дно не вивітрює навіть цілюще повітря Карпат. В Статуті НСЖУ справді є згадка про почесних членів. Одна. Цитую: "Ветерани Спілки журналістів, які за віком або за станом здоров’я вже не працюють, є почесними членами НСЖУ, мають усі права членів НСЖУ." Тепер треба визначитися: чи Шевченко старий, чи хворий?", -відповідає Томіленку редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко.

 "Є благодійником для працівників ЗМІ" )) Як ви ніжно назвали замовника джинси. Працівники ЗМІ - це типу як хворі діти, або переселенці, тож потребують благодійників, які б возили їх в Буковель ", - пише Тетяна Гончаренко.

Водночас головний редактор інтернет-видання "Наші гроші", що вивчає держзакупівлі Олексій Шалайський наголошує, що нардеп Шевченко неодноразово світився у скандальних тендерах.

"У березні Шевченко зняв чергових 400 мільйонів на ремонт місцевих доріг. У квітні відзначив це діло з столичними журналістами) А... згадав. І ще Буковель вивели через суд із застави Приватбанку", - пише Шалайський.

Відповідальний секретар Івано-Франківської обласної організації НСЖУ - попередній керівник спілки Вікторія Плахта пояснює бажання надати Шевченку звання почесного члена "прихильністю до журналістів і до діяльності обласної спілки журналістів".

"З яким проханням ми б до нього не звернулися, він допомагає. Він вартий того, щоб бути почесним членом нашої обласної спілки журналістів", - впевнена відповідальний секретар.

Нагадаємо, народний депутат Олександр Шевченко котролює фірму "ПБС", що займається ремонтом доріг. Раніше він керував курортом «Буковель», який належав Геннадію Боголюбову та Ігорю Коломойському. Курорт був у заставі «Приватбанку», який націоналізували у 2016 році.

За даними «ВДЗ» і «Прозорро», з березня 2016 року фірма «ПБС» отримує всі без винятку підряди Івано-Франківської САД на поточний середній ремонт автодоріг. Натомість деякі підряди щодо утримання в неї виграє місцевий облавтодор.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!

До теми: Тендерний фарс: Фірма нардепа Олександра Шевченка виграла підряд на ремонт дороги, завищивши ціну на 70 мільйонів