Війт-хабараник Зелінський не прийшов до суду, бо заслаб


Сьогодні, в Івано-Франківському апеляційному суді розпочали розгляд апеляції щодо зміни запобіжного заходу у справі ямницького війта Миколи Зелінського. Прокуратура вимагає збільшити розмір застави до 1 мільйон 1600 гривень

Як відомо, голову Ямниці затримали минулого тижня під час отримання хабара. Міський суд визначив йому заставу у розмірі 150 тисяч гривень. А вже через два дні він вийшов під заставу.

До зали суду підозрюваний Зелінський не з'явився. Його захисник пояснила, що війт з 25 січня перебуває на стаціонарному лікуванні та надала колегії судді довідку від медиків. На що саме хворіє батьківщинівець, адвокат не уточнила, тільки зазначивши, що мова йде про цілий "букет" хвороб.

Судді, порадившись на місці, ухвалили розглядати апеляцію без підозрюваного.

Прокуратура вважає, що за такий важкий корупційний злочин розмір застави варто наблизити до суми, яку вимагали посадові особи. Тож порахували, що 180 тисяч доларів буде приблизно 626 прожиткових мінімумів. Тобто, в розмірі одного мільйона 1600 гривень.

Захист Зелінського з доводами прокуратури не погоджується, тож просить відмовити у апеляції. Адвокат мотивує це позитивною характеристикою Зелінського, його тісними соціальними зв'язками та матеріальним становищем. За словами захисту, такий розмір застави знівелює можливість альтернативного запобіжного заходу, адже війт не має таких грошей.

Після нарадчої кімнати колегія суддів апеляційну скаргу прокурора відхилила та залишила рішення суду першої інстанції без змін.

Микола Зелінський – відомий у Івано-Франківську політик, громадський діяч, колишній депутат обласної ради від "Батьківщини". Балотувався в народні депутати України, працював головою Тисменицької райдержадміністрації, а також на посаді головного спеціаліста відділу торгівлі, управління торгівлі і виконавчого комітету Івано-Франківської міської влади.