Вплив суспільства чи батьківський недогляд? Чому франківські школярі пробують алкоголь


Більшу частину часу поза школою діти перебувають в компанії друзів, однолітків. При цьому не обходиться без вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Так вони намагаються показати себе дорослим та навіть не задумуються про наслідки.

Загалом за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна посідає одне з перших місць в Європі за кількістю підлітків-алкоголіків. І це все попри офіційну заборону продажу алкоголю дітям. За статистикою, діти починають вживати алкоголь у 10-12 років.

Підлітковий алкоголізм також часто починається з сімейних застіль. Дитина спостерігає за тим, як батьки з гостями веселяться, перехиляючи не одну чарку. Часто при цьому батьки вважають нормою налити вина чи пива і самим дітям, тим самим формуючи у них думку, що алкоголь зовсім не шкідливий.

Психолог обласного наркодиспансеру Ольга Гаєвська зазначає, що часто починають вживати алкоголь діти з неблагополучних сімей, адже вони постійно знаходяться в асоціальному середовищі.

Ще однією причиною, чому підлітки починають пробувати алкоголь вона називає соцмережі, оскільки також через них відбувається підбурювання на вживання заборонених речовин. Діти один наперед одного хизуються світлинами з алкоголем в руках.

Великою проблемою для західних областей є й заробітчанство. Адже найчастіше діти починають пити через відсутність контролю і доступ до грошей.

«Зараз спостерігається тенденція, коли здебільшого вживають алкоголь діти з заробітчанських сімей. Це так званий «італійський синдром». Адже коли їде мама закордон, діти залишаються на опіці з батьком або ж бабусею. Мама, звісно, працюючи намагається забезпечити їх матеріально, але при цьому вона не цікавиться чим дитина живе, з ким спілкується, де проводить вільний час та куди витрачає кишенькові кошти», - зауважує психолог.

За її словами, здебільшого така безконтрольність та легкий доступ до фінансів призводить до того, що діти потрапляють під вплив компанії та вулиці, менше проводять часу вдома.

«Коли діти залишаються з батьком часто буває так, що він «підсідає» на чарку. Тому дитина-підліток для того, щоб не повертатися додому де постійно п’яний батько, проводить час з друзями за пивом і з сигаретою», - розповідає Ольга Гаєвська.

Психолог наголошує, дитячий алкоголізм в першу чергу сімейна проблема, а не як заведено вважати, суспільна. Адже на суспільний рівень вона виходить коли сім’я починає бити на сполох. У 90% випадків батьки зізнаються, що нічого не робили до того часу, поки у дитини не виникли серйозні проблеми.

Щоб хоч трохи побороти явище дитячого алкоголізму в Івано-Франківську створили робочу групу, яка виявляє факти продажу алкоголю неповнолітнім. Особливо це стосується магазинів та кіосків біля шкіл куди найчастіше після занять ходять діти. У неї ввійшли чиновники, представники сектора ювенальної превенції нацполіції та муніципальної варти. Початкові перевірки розпочалися з середини лютого. За цей час було провели 5 рейдів та обстежили 12 торгових закладів. У шістьох з них на продавців склали адмінпротокол за ст. 156 КУпАП (Продаж алкоголю неповнолітнім).

Загалом рейди проводяться два рази на місяць, попередньо ніхто з членів групи не знає маршруту.

«Ми спостерігали за неповнолітніми, тож якщо бачили, що вони виходять з алкоголем – брали за руку, заводили в магазин та складали протокол», - розповідає заступник директора департаменту молодіжної політики та спорту міської ради Назарій Куземка.

У свої рейди також ходить КП « Муніципальна варта». Їх здебільшого проводять після завершення навчання в школах, або ж ближче до вечора.

«Алкоголь продають дітям доволі часто. Та все ж  приблизно у 50% продавці відмовляються продавати чи навіть запитують паспорт», - розповідає керівник Муніципальної варти Богдан Кухарук.

У випадку коли алкоголь все ж продають, Муніципальна варта складає адмінпротокол.

Щоб популяризувати здоровий спосіб життя у міській раді також затвердили «Програму протидії вживання алкогольних та тютюнових виробів неповнолітніми та формування навичок здорового способу життя». Вона передбачає проведення ряду превентивних заходів, щоб сформувати свідоме суспільство, адже продаж алкоголю дітям є несумісним зі здоровою нацією.

Програма складається з восьми 8 розділів. У кожен з них входить комплекс заходів. Зокрема, передбачається включення в освітню програму уроку тверезого життя, проведення інформаційно-просвітницької роботи з батьками. Натомість податкова інспекція інформуватиме продавців та підприємців про заборону продажу алкогольних напоїв неповнолітнім. У планах чиновників – проведення концертів відомих українських виконавців, які ведуть здоровий спосіб життя. Також передбачається створення відеороликів.

«Потрібно пропагувати та доносити до дітей, що алкоголь – це не так і круто», - наголошує Куземка.

Не чекаючи на чиновницьку програму, вже кілька років відомий богатир Назар Павлів своїм прикладом заохочує молодь до здорового способу життя. Він зауважує, що неможливо поєднати здоровий спосіб життя та спорт зі вживанням алкоголю чи тютюнопалінням. На своєму прикладі стронгмен почав показувати дітям, що спорт дає багато можливостей.

Світлина від Назара Павлева.

Тільки минулого року Павлів відвідав 25 навчальних закладів, 5 літніх таборів та 1 садочок. У всіх закладах він наголошував про здоровий спосіб життя, шкідливість тютюнопаління, вживання наркотиків та алкоголю.

«Тільки людина, що веде здоровий спосіб життя може здорово мислити та досягати успіхів у житті. Адже я не знаю жодного наркомана чи алкоголіка який би чогось досягнув», - резюмує франківець.

Такі розмови з дітьми й позитивний приклад чужих людей, які отримали визнання в суспільстві дають позитивний результат. Оскільки в більшості випадків рідні не реагують, або ж не знають як реагувати коли у дитини з’являються шкідливі звички. Зокрема, психолог наркодиспансеру зазначає, що найкращим методом боротьби є профілактика.

«Як тільки маю можливість контактую з колегами, психологами і соцпрацівниками зі шкіл та проводимо заняття з дітьми, розповідаємо про наслідки. Так само наші лікарі-наркологи закріплені за школами, де проводять заняття для старшокласників стосовно проблематики тютюнопаління та алкогольної залежності», - ділиться Гаєвська.

Психолог зазначає, що батьки коли вперше відчули запах алкоголю чи сигарет замість того щоб поговорити з дитиною, розповісти про можливі наслідки, просто не звернули увагу. В такі моменти дитина отримує мовчазну згоду -«можна продовжувати».

«Батькам потрібно не контролювати дитину тотально, а просто бути в курсі з ким вона спілкується, де проводить вільний час, коли з неї закінчуються уроки, скільки часу витрачає на дорогу. Потрібно також щоб дитина довіряла батькам. Адже досить часто спілкуючись з батьками, розумію, що вони зовсім не знають чим живуть їхні діти», - підсумовує Ольга Гаєвська.

Є багато причин чому діти починають пити, та все ж чим частіше оточуючі зможуть розгледіти проблему, тим скоріше вдасться її зупинити.