Вибори в ОТГ на Прикарпатті: Набільша підтримка у БПП, друга - "Свобода"


У неділю, 29 жовтня 201 об'єднана територіальна громада в Україні обирала депутатів та голів. Процес волевиявлення відбувся й у восьми ОТГ на Івано-Франківщині.

Зокрема, вибори пройшли у Дзвиняцькій сільській ОТГ (Богородчанський район), Рожнівській сільській і Яблунівській селищній ОТГ (Косівський район), Переріслянській сільській і Ланчинській селищній ОТГ (Надвірнянський район), Заболотівській селищній ОТГ (Снятинський ройон), Ямницькій сільській ОТГ (Тисменицький район) і Брошнів-Осадській селищній ОТГ (Рожнятівський район). 

Загалом в Івано-Франківській області на посаду голів ОТГ претендували 34 кандидати, а на депутатські мандати у місцевих радах було 673 кандидати. Участь у виборах взяли 10 політичних партій.

За словами експертів, на Прикарпатті участь у волевиявленні взяли 47,8 відсотків виборців. Найнижчу явку зафіксували у Яблунівській селищній ОТГ– 31,22%, а найвищу - у Ямницькій сільській ОТГ – 68,04%. Основним порушенням на виборах була видача виборцям бюлетенів без пред’явлення паспорта. Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували підвіз виборців у селі Гаврилівка (Переріслянська ОТГ). Втім, обійшлось без значних порушень.

За попередніми результатами виборів на Прикарпатті головами ОТГ обрані: Сергій Радиш у Рожнівській ОТГ, Зеновій Томащук у Яблунівській ОТГ, Володимир Попович у Ланчинській ОТГ, Іван Мельник у Переріслянській ОТГ, Назарій Іванів у Брошнів-Осадській ОТГ, Роман Крутий у Ямницькій ОТГ, Микола Волочій у Дзвиняцькій ОТГ й Іван Танюк у Заболотівській ОТГ.

Найбільше мандатів у сільських чи селищних радах здобули самовисуванці - 47. Серед партій найвищу підтримку отримали представники провладної партії. За попередніми результатами від "Блоку Петра Порошенка" в сільські та селищні ради ввійде 42 депутати. Це приблизно 23% від загальної кількості мандатів. Також четверо представників від провладної партії здобули перемогу у виборах голови ОТГ - це Ямницька сільська ОТГ та Яблунівська, Ланчинська та Брошнів-Осадська селищні ОТГ.

Другими серед партій у рейтингу підтримки виборців стали висуванці від ВО "Свобода". Відтак, за результатами волевиявлення свободівці одержали 27 мандатів у новостворених органах управління місцевих громад. Зокрема, у Дзвиняцькій ОТГ націоналісти будуть представлені одразу п'ятьма депутатами в тамтешній раді, трьома ‒ у Рожнівській ОТГ, двома ‒ у Переріслянській та Брошнів-Осадській ОТГ. Одразу 11 мандатів і впевнену перемогу "Свобода" здобула на виборах у Ланчинській ОТГ. Крім того, по одному депутату свободівці будуть представлені в Заболотівській та Ямницькій ОТГ. 

Слід зауважити, "Свобода" стала першою за підтримкою виборців серед партій, що перебувають в опозиції до влади. Далі йде "Батьківщина", що отримала 25 мандатів. За попередніми результатами, найбільшу підтримку батьківщинівці здобули в Рожнівській сільській ОТГ (Косівський район) - 8 депутатів. Також тут представник від "Батьківщини" став головою ОТГ.  На четвертому та п'ятому місці за підтримкою виборців "Народний фронт"( 15 мандатів) та "УКРОП" (12 депутатів). Партія Саакашвілі "Рух нових сил" отримала 6 представників у радах, "Самопоміч" - 3. Ще двох - "Громадянська позиція" Гриценка.