"Я ♥ Івано-Франківськ" - це погана ідея, - активіст написав листа міському голові


Івано-франківський архітектор Андрій Назаренко написав відкритий лист міському голові з закликом не встановлювати знак «Я ♥ Івано-Франківськ».

Листа він опублікував у мережі Facebook:

Шановний пане Руслане, з інформації у ЗМІ мені стало відомо про наміри встановити у Івано-Франківську знак «Я Івано-Франківськ».
«Встановимо в сквері на розі вул. Галицької–Василіянок пам’ятник „Я люблю Івано-Франківськ“. Намагатимемось зробити його оригінальним, щоб він відрізнявся від решти. Туристи та мешканці зможуть сфотографуватись біля атракції».
В 2015-му році фірма «Надія» звернулася до Теплого Міста з проханням розробити інсталяцію «IIF», використовуючи тоді ще неофіційний візуальний стиль Івано-Франківська. Проектування доручили мені, як архітектору і волонтеру Теплого Міста.
Креслення інсталяції
 
Візуалізація в середовищі
Після презентації, містобудівна рада доручила нам встановити макет інсталяції в масштабі 1:1 для прийняття остаточного рішення (ремарка: якби практика такого макетування застосовувалась до всіх архітектурних об’єктів, наше місто було б значно кращим). З допомогою волонтерів, ми зробили макет та отримали дозвіл на розміщення інсталяції. Варто зазначити, що випадкові перехожі справді відразу почали фотографуватися біля макету.
Волонтери з макетом інсталяції
Інсталяція вже тоді викликáла сумніви всередині ініціативи і була неоднозначно сприйнята громадськістю. Сьогодні ж ідею такого знаку можна сміливо вважати неактуальною через її надмірне використання (переважно, в пострадянських державах), що суперечить меті — підвищенню впізнаваності міста.
Атака клонів
Всі ці логотипи є плагіатом на розроблений Мілтоном Глейзером в 1977-му році лого «I♥NY», який був частиною однойменної рекламної кампанії і став іконою поп-культури.
Кадр з серіалу «Друзі»
Водночас, у світі є чимало прикладів вдалих, різноманітних та унікальних інсталяцій з назвами міст, які поважають та вдало доповнюють міський простір, використовуються для гри, як полотно для художників та не повторюють шаблон з білими літерами і червоним символом серця:
Приклади без плагіату
Закликаю вас не повторювати помилку інших міст та не реалізовувати інсталяцію у форматі «Я ♥ Івано-Франківськ», ані у вигляді проекту Теплого Міста, ані в жодному іншому, натомість підшукати вдаліший формат.