Як прикарпатські правоохоронці використовують дані з наших мобільних


Дані з вашого мобільного телефону розкажуть про вас усе — навіть без прослуховування. Торік українські суди винесли 100 тисяч вироків за кримінальними справами. І 50 тисяч разів наші суди давали дозвіл на використання слідчими даних з мобільних телефонів українців.

Аналіз провело інтернет-видання TEXTY.org.ua, яке спеціалізується на журналістиці даних. 

"Тексти" також створили інтерактивну карту на якій позначено усі базові станції мобільних операторів, які фігурують у судових рішеннях.  Таким чином, наочно показали, наскільки масштабно правоохоронці досліджують дані з телефонів, і як часто це відбувається

Треба зазначити, у цьому дослідженні зосереджена увага лише на даних з мобільних телефонів, які використовують слідчі. Про прослуховування тут не йдеться.

Щоб отримати дані з вашого телефону, які зберігаються на обладнанні мобільного оператора, правоохоронці мають піти по дозвіл до суду. Єдиний державний реєстр судових рішень — це база, в яку вносять тексти усіх судових рішень в Україні, починаючи з 2010 року.  Відтак, завдяки реєстру можна визначити, у яких справах слідчі для розслідування злочину просили доступ до даних від мобільних операторів.

Зазвичай події розгортаються так. Слідчі (експерти) їдуть на місце злочину і проводять радіорозвідку. Простими словами — визначають, які базові станції мобільних операторів знаходяться поряд, а отже — могли мати з’єднання із мобільним телефоном зловмисника. Зробити таку радіорозвідку зараз можна навіть за допомогою звичайного смартфона. Спеціальний застосунок покаже вам ідентифікатори базових станцій в зоні видимості вашого телефона. Знаючи ці унікальні ідентифікатори, слідчі через суд отримують у оператора дані про всі сеанси зв’язку, які були здійснені через ці станції впродовж певного часу на момент злочину та після нього. Навіть якщо ви нікому не дзвонили, не отримували смс і не користувались інтернетом, ваш увімкнений телефон періодично зв’язується з базовими станціями навколо, щоб вчасно підключитись до найближчої чи найменш завантаженої із них. Закон вимагає від операторів зберігати дані про такі з’єднання впродовж трьох років.

Детальніше про те, як це відбувається - у статті "Вони стежать за тобою. І ти цього хочеш"

Як видно з даних Єдиного реєстру судових рішень, франківські слідчі неодноразово просили доступ до інформації мобільних операторів. До прикладу, у справі про підпал авто місії ОБСЄ у вересні минулого року на Незалежності. На думку слідчого, палій міг користуватись мобільним, тож він запросив інформацію про всі телефонні дзвінки абонентських номерів у період вчинення злочину від найближчих базових станцій. Суддя таке клопотання задоволив.

Також прикарпатські слідчі неодноразово просили доступ до інформації мобільних операторів у випадку розслідування різних крадіжок. До прикладу, коли на Новгоровській обікрали магазин з продажу айфонів, на Макухи з сейфу викрали 207 тисяч гривень, на Красівського пограбували продуктовий магазин «На околиці», чи на Тичини викрали автівку.  У всіх випадках слідчі завдяки мобільним хотіли з'ясувати, хто перебував неподалік, коли було скоєно злочин. Суд всі вищезагадані клопотання задоволив, зобов'язавши мобільних операторів у найкоротші терміни надати затребувану інформацію поліції.

Як зазначають "Тексти", мобільний оператор з легкістю визначає, де знаходиться мобільний телефон, бо знає, яка антена передає сигнал із апарата в ту чи іншу мить.

А маючи звіт про баланс абонента мобільного зв’язку, слідчий бачить усі фінансові операції за його рахунком: поповнення, оплата мобільних послуг, зміна тарифного плану, баланс рахунку тощо. Крім цього, стає доступною інформація про телефонні дзвінки, вхідні та вихідні повідомлення.

Зі звіту стає зрозумілим, з ким спілкувався абонент, о котрій годині, як довго тривала розмова. Якщо абонент був поза зоною, і він користується послугою переадресації виклику, слідчий побачить номер служби, яка повідомляє в смс, що йому телефонували. Також буде видно, хто та коли відправляв йому смс та ммс. І що важливо – ми побачимо, де знаходився апарат в той чи інший момент. При цьому, ми побачимо адресу — де встановлена антена, яка прийняла сигнал.

Cлідчі зазвичай отримують від операторів інформацію про усі номери телефонів, які були активними неподалік від місця злочину. Потім усі IMEI цих телефонів пробиваються по базі, після чого усім власникам номерів телефонують і викликають на допит.