Юрій Луценко в Івано-Франківську: Реформи без змін у місцевій владі неможливі


Сьогодні, 10 жовтня до Івано-Франківська з робочим візитом завітав народний депутат, голова фракції БПП «Солідарність» у парламенті Юрій Луценко.

З поміж інших заходів, Юрій Луценко дав прес-конференцію для прикарпатських ЗМІ, інфомує кореспондент Бліц-Інфо. Найперше зайшла мова за місцеві вибори.

"Ми довго говорили про відкриті списки і вони втілені у новому законі. Зараз громада навіть отримали змогу відкликати кандидатів, що не виконуватимуть взятих на себе обов'язків як належить. Водночас можу твердо сказати,  що "Солідарність" веде у ради людей, які готові взяти на себе відповідальність. Адже будьмо відверті - сподіватися на реформи без змін у місцевій владі неможливо», – підкреслив Луценко.

На запитання через скільки українці зможуть відчути зміни на краще і як довго триватимуть реформи, народний обранець зауважив, що Україні треба орієнтуватись на досвід сусідів, що були у схожих умовах.

"Давайте орієнтуватись на досвід країн, що вишли з соціалістичного табору трохи раніше від нас: Прибалтика, Польща, Словаччина, Болгарія, Сербія. Їхній досвід показує, що енономічні реформи проводились не менше чотирьох років. І, треба бути відвертим, ми не зможемо це зробити швидше. Окрім того, у нас є одна важлива обтяжуюча обставина - війна, яка витягує колосальне фінансування. Це треба також розуміти. Адже ці мільярди могли б піти на пришвидчення реформ. Але Путін не дає нам такої можливості. Тим не менш, я прогнозую, що наші реформи дадуть видимий результат не раніше, аніж за чотири роки. Це якщо Уряд працюватиме як злагоджений механізм. Сьогодні ми маємо мудрого прем'єр-міністра, але не маємо злагодженої команди Кабміну",  - резюмував Юрій Луценко. 

Тим не менш, народний депутат підкреслив, що реформи в країні таки тривають: реформуються правоохоронні органи, прокуратура, на стадії завершення запуск роботи Національного антикорупційного бюро.

"Але далі ми впирається у напроблемніше питання - суди. Без глибокої реформи судів подолання корупції та соціальної справедливості в країні не буде. Варінтів реформування суддівської системи парламент бачить два.  І після висновків комісії один із законопроектів буде прийнятим у Верховній раді", - пояснив депутат

Водночас політик зауважив, що вже незабаром парламент прийматиме бюджет країни на наступний рік.

"Під час цього процесу ми маємо радикально змінити підхід до формування бюджету: час фінансової стабілізації минув, ми її досягли. Відтак ми повинні перейти від політики кредитів до політики інвестицій. Ми підтримаємо бюджет тільки за умови прийняття нового Податкового кодексу", - зазначив голова фракції БПП "Солідарність" у парламенті.

Наостанок київський гість закликав ЗМІ відрізняти конструктивну критику влади від політичного популізму. Адже, зазначив Юрій Луценко, українці на фоні тотальної зневіри та війни мають велику недовіру до влади. 

"Та розвалу державних інстицій та хаосу в країні допускати не можна. Сьогодні БПП є дуже небездоганною політичною силою. Але має бути хтось, що бере на себе відповідальність. Не можуть всі політичні сили кричати "Все пропало" і нічого не робити, а тільки критикувати. Хтось таки мусить працювати. Тож дуже прошу розрізняти критику і ненависть" - додав народний депутат.