Засідання у справі Коцаби знову завершилось скандалом. Монтян обізвала свідка "порохоботом"


Сьогодні, в Івано-Франківському міському суді продовжилось судове засідання у справі блогера Руслана Коцаби. Як відомо, його обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 ч 1(державна зрада) та ст. 114 ч. 1 (шпигунство).

Суд продовжив заслухувати свідків. Сьогодні до зали із восьми викликаних свідків прийшло тільки троє, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

І першим допитували мобілізованого прикарпатця, що з вересня минулого року доненадавна перебував воював у зоні АТО. На його думку, Коцаба не мав права публікувати звернення-заклик щодо відмови від мобілізації. І таке відео його дуже обурило. Натомість прокурор поцікавився чи бачив свідок під час перебування в зоні АТО військовослужбовців  Російської Федерації. Той відповів, що бачив через бінокль людей в однаковій формі. Але це було вже після березня 2015, адже до того бої йшли тільки артилерією. Натомість адвокат Коцаби поцікавився у свідка, яке відношення його історія має до цієї справи. Суд питання зняв, оскільки від свідка вимагали не конкретної відповіді, а суб'єктивних суджень. Натомість Коцаба питався чи він бачив ціле відеозвернення. Свідок відповів, що бачив і в інтернеті, і в на місцевому телебаченні, але деталей не пам'ятає, оскільки дивився давно.

Другий свідок теж був мобілізованим бійцем. Він розповів, що під час його перебування в АТО минулої зими до нього передзвонила дружина і повідомила, що в сусідньому селі людей підбурюють відмовлятись від мобілізації. Приїхав якийсь Коцаба і збурював у Черемхові людей проти мобілізації. Село Коршів. Його таке дуже обурило.

Натомість прокурор традиційно цікавився чи бачив свідок російських військових. Той відповів, що бачив здалеку, коли стояв на 29 блокпості. Адвокат Коцаби Сулима цікавився чи відомо свідку випадки  коли хтось свідомо відмовився від мобілізації, посилаючись на звернення Коцаби. Свідок відповів, що його швагро втік до Москви на заробітки. На запитання чи може свідок довести, що саме через Коцабу його родич відмовився від повістки. Той відповів, що то була розмова і він нічого не записував. Натомість адвокат Монтян поцікавилась звідки йому відомо, що то були саме військові РФ і за що він вбивав таких самих як він українців. Таке запитання свідка дуже обурило. Сварку зупинила суддя. Очевидно, й сам Коцаба втомився від провокацій одіозної адвокатки, бо попросив її не провокувати.

Свідчення третього свідка фактично не відрізнялись від попереднього. Він теж був мобілізований і провів не один місяць у зоні АТО. Його теж обурило звернення Коцаби, адже він з неповагою висловлювався щодо бійців, які захищають країну та щодо керівництва держави. Він неодноразово. Але фактів відмови чи дизертирства через звернення Коцаби у нього немає, але є думка.

Натомість Тетяна Монтян вкотре відзначилась і запитала "чому він не обурювася коли на Майдані скакали і розвалювали країну". І заявила суду, що з свідком нема що говорити, бо "він порохобот". На цьому допит свідка завершили.

Опісля суд пішов до нарадчої кімнати, щоб прийняти рішення щодо продовження запобіжного заходу.