Зупинити «червоного півня»: Старовинні прикарпатські церкви захистять від вогню


Прикарпаття є туристичним краєм і однією з його родзинок сміливо можна назвати старовинні дерев’яні храми.

Проте за останні роки вогонь нещадно знищив кілька церков, збудованих сотні років тому. Всі пам’ятають як у березні 2014 року в селі Дора вщент згорів монастир і церква святого Іллі. А минулого тижня рятувальники боролися з пожежею двохсотлітнього храму в селі Черніїв.   

Найбільшою проблемою при загорянні таких споруд є те, що загасити суху деревину є дуже складно. Саме тому, щоб захистити нашу культурну спадщину від «червоного півня», на минулій сесії  Івано-Франківської обласної ради була прийнято зміни до регіональної програми «Духовне життя» на 2016-2020 роки і виділено кошти для протипожежного захисту культових споруд.

Голова обласної ради Олександр Сич переконаний, що виділення коштів на такі заходи є важливим для туристичного потенціалу Прикарпаття, адже мало де в Україні залишились такі стародавні храми.

"Прийнявши програму "Духовне життя" ми маємо можливість співпрацювати з церквою, надаючи фінансову підтримку. На минулій сесії ми внесли зміну, щоб виділити кошти на протипожежні заходи для охорони наших старовинних храмів, оскільки почастішали випадки самозагорання чи загорання з інших причин. Щоб випередити такі випадки, вирішили виділити кошти на захист стареньких храміс. Адже Прикарпаття приваблює туристів своєю автентичністю і старовинні храми відіграють в цьому велику роль", - пояснює свободівець.

Відповідно до документу, протягом п’яти років на співфінансування протипожежних заходів планується виділити з обласного бюджету  3 мільйони 100 тисяч гривень. Зокрема у 2016 році на сприяння забезпечення пожежної охорони із залученням техніки під час проведення релігійних заходів повинні виділити 20 тисяч. На забезпечення своєчасного проведення вогнезахисного просочення дерев'яних конструкцій культових споруд – 175 тисяч. І ще 425 тисяч виділять на обладнання культових споруд системами протипожежного захисту .

Як пояснив у коментарі кореспонденту Бліц-Інфо начальник управління культури, національностей і релігій ОДА Володимир Федорак, за збереження церковного майна відповідає церковна громада, яка повинна мати засоби протипожежного захисту. Проте, враховуючи, що ці храми є внесені в реєстр пам’яток місцевого чи національного значення, держава також повинна дбати за ці об’єкти.

«На Прикарпатті є понад 450 дерев’яних храмів і дзвіниць, з яких 100 об’єктів мають значну культурну цінність. Управління культури ніяк не може вплинути на громаду, якій належить храм, щоб захищала пам’ятку, проте ми можемо посприяти у її збереженні», - зауважує Федорак.

За словами начальника Управління ДСНС України в області Володимира Чернецького, на Прикарпатті одиниці релігійних споруд обладнані системами протипожежного захисту. 

«Якщо культова споруда перебуває у власності громади і є визначена особа, яка відповідає за протипожежний стан, то ми можемо цю особу притягнути до відповідальності за порушення. Якщо ж ні, то оштрафувати всю громаду не маємо змоги», - каже Чернецький.

Головний надзвичайник Прикарпаття також розповів, за яким принципом будуть відбиратися храми в яких цьогоріч проведуть протипожежні заходи. Зокрема, перш за все у перелік потраплять храми де вже були пожежі, дерев’яні церкви, які відносяться до пам’яток архітектури і мають культурну цінність та церкви де проходять прощі (Крилос і Манява). Загалом кількість об’єктів, які потраплять у цей список залежить від об’єму роботи і її вартості.  

Проте керівник ДСНС в області запевнив, що тим громадам, чиї церкви не потраплять у цьогорічний перелік, не варто переживати, адже роботи будуть проводитись і в наступні роки.

«Обробку будуть проводити ліцензовані фірми. Проте це дуже кропітка робота, адже це все одно що помалювати церкву фарбою. Таке покриття діє три роки. Є такі, що мають гарантію 10 років, проте коштують вони значно дорожче і рішення, яка обробка їм підходить, будуть приймати громади. І не важливо, яке покриття буде нанесене, після нього деревина стає важкогорючим матеріалом, тобто горить тільки якщо є постійне джерело вогню», - зазначає Володимир Чернецький.