2023-й рік на Прикарпатті проголосили Роком Княжого Галича


У середу, 22 лютого, Івано-Франківська обласна рада зібралася на сесійне засідання. Розпочати роботу вчасно депутатам завадила повітряна тривога.

Втім, після відбою, сесію все ж провели. Загалом, депутати розглянули близько 60 питань, пише кореспондентка "Бліц-Інфо". Так, з нагоди 1125-річчя з часу першої письмової згадки про місто Галич обласна рада проголосила 2023-й рік на Прикарпатті Роком Княжого Галича. Таке рішення прийняли з метою пропагування української національної історії та збереження спадщини Галицько-Волинської держави, яка засвідчує величну та тривалу історію сучасної України.

Як зазначила Мар'яна Гринечко, голова комісії з питань культури, духовності та інформаційної політики, це рішення також розішлють обласним радам, територія яких свого часу входили до Галицько-Волинського князівства, з пропозицією долучитися до цієї дати. Також звернуться і до територіальних громад області. 

Окремим рішенням обласна рада внесла зміни до затвердженої раніше обласної комплексної програми "Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич" на 2022-2023 роки. За словами Володимира Федорака, начальника управління культури, до програми внесли зміни від фахівців та пропозиції від Галицької міськради та заповідника "Давній Галич". Відтак, передбачили дещо більшу суму на виконання програми.

Водночас саму програму минулого року значно "врізали" через війну. Так, у 2022 році на програму мали виділити понад 5 мільйонів гривень, а виділили лише 700 тисяч з обласного бюджету. Вони передбачалися на заходи культурно-мистецького характеру, але через війну деякі так і не були проведені. Найбільшою витратну статтю програми - реконструкцію історичного середмістя Галича - провести не вдалося.

За словами Олександра Сича, голови Івано-Франківської обласної ради, передбачені депутатами 2,5 мільйони на ці роботи повернулися назад до бюджету. За програмою їх заклали на майбутній рік, але чи вдасться виділити гроші та провести реконструкцію  - наразі прогнозувати складно. 

Читайте також: Облрада закликає відзначити 1125-річчя Галича на державному рівні

Також під час засідання обласна рада схвалила два звернення до центральних органів влади. Вони стосуються врегулювання на законодавчому рівні питання дострокового припинення повноважень народних депутатів України та депутатів місцевих рад – представників проросійських партій та недопущення розгляду проєкту Закону України "Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства "Ліси України".

Опісля керівники обласної прокуратури та Головного управління Національної поліції в області поінформували депутатський корпус про результати діяльності відповідних органів у 2022 році.

В ході розгляду питань порядку денного депутати також внесли зміни до п’яти діючих регіональних програм та до головного фінансового документа області на 2023 рік, затвердили дві нові обласні програми, а ще схвалили низку рішень, які регулюють майнові та земельні відносини.

До теми: В Івано-Франківській облраді - новий депутат, ще один - склав повноваження

Івано-Франківська облрада закликає ВР змінити закон, аби позбавити мандатів проросійських депутатів

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!