Антимонопольний комітет оштрафував ЄРЦ на 200 тисяч гривень


У таку цифру 20 червня тимчасова адміністративна колегія АМК оцінила «порушення» комунальним підприємством конкурентного законодавства. Розгляд справи тривав майже півроку.

За цей час в порядку, передбаченому законодавством підприємство подало декілька клопотань, спрямованих на об’єктивне вивчення матеріалів. Зокрема, користуючись своїм правом, підприємство просило залучити незалежних експертів, дослідити інші подані територіальному відділенню АМК докази.

Більше того, спонукаючи чиновників Антимонопольного комітету до виконання своїх прямих обов’язків, КП «ЄРЦ» подало позов до Львівського апеляційного адміністративного суду та скаргу до обласної прокуратури. На жаль, відсутність рішення по справі не втримала антимонополістів від ухвалення рішення.

На думку адміністративної колегії, комунальне підприємство припустилося двох головних порушень. Перша – узявши до розрахунку тарифів затверджені рішенням сесії тимчасові схеми прибудинкових територій. Друга – через укладання договорів приєднання шляхом публікації в офіційній місцевій газеті.

«Антимонопольний комітет не зважив на те, що закон прямо покладає обов’язок з укладання договору саме споживачів послуг. В даний час в суді слухається з десяток справ за позовом нашого підприємства з визнання договірних правовідносин. Виходячи з логіки чиновників від АМК, ми повинні були ще два роки тому подати 50 тисяч таких позовів, – коментує рішення колегії керівник юридичної служби КП «ЄРЦ» Михайло Жиляк. – Крім того, в даний час ми вже маємо на руках рішення апеляційного суду, за яким підтверджена абсолютна законність та чинність договорів КП «ЄРЦ» зі споживачами».

У підприємстві вважають згадане рішення Антимонопольного комітету упередженим та ухваленим із порушенням норм процесуального законодавства. Постанова колегії буде оскаржена в Київському господарському суді.

«Хочу подякувати особисто голові територіального відділення Антимонопольного комітету Тетяні Михайлівні Савчин від імені мешканців будинку №124 по вул. Галицькій. Адже стягнення коштів з комунального підприємства у скарбницю Азарова матиме наслідком скасування планів міської влади з довгоочікуваної реконструкції мереж електропостачання у цьому будинку, – говорить директор КП «ЄРЦ» Вадим Войтик.

Саме зусиллями ЄРЦ минулого року вдалося провести аналогічні роботи в будинку №32 по набережній ім. Стефаника, мешканці якого чекали на це кількадесят років. До речі, за цією адресою проживає і пані Савчин.

Особливо цинічними виглядають подібні рішення державного органу в час, коли центральний уряд через казначейство блокує місцевій владі можливість розпорядження навіть власними коштами», – говорить пан Вадим.

Як відомо, на сайті підприємства domivka.if.ua регулярно публікуються направлення численних контролюючих органів на перевірки та акти таких перевірок. Жодна з них або за підсумковим актом, або за рішенням суду не мала наслідком фінансових чи інших санкцій щодо КП «Єдиний розрахунковий центр».