Держава виконала зобов’язання щодо погашення заборгованості з відшкодування ПДВ калуським нафтохімікам


е донедавна питання погашення заборгованості з відшкодування державою податку на додану вартість (ПДВ) вітчизняним товаровиробникам було актуальним і часто ставало причиною різних непорозумінь стосовно того чи іншого підприємства.

Серед них згадувалося і наше товариство «Карпатнафтохім», яке в силу об’єктивних причин, пов’язаних із складною ситуацією на ринку нафтохімічної продукції, наразі знаходиться в стані тимчасового простою.

Оптимізму щодо відновлення роботи виробництв підприємства колективу калуських нафтохіміків і жителям регіону додало те, що у квітні 2013 року між Кабінетом міністрів України та ВАТ «ЛУКОЙЛ» був підписаний Меморандум про порозуміння щодо діяльності українських підприємств Групи «ЛУКОЙЛ» – ПрАТ «ЛУКОР» і ТОВ «Карпатнафтохім». У ньому знайшло своє відображення і питання погашення заборгованості з відшкодування державою підприємствам податку на додану вартість.

Наскільки ефективною виявилася робота відповідних державних структур щодо вирішення цього проблемного питання, як складається ситуація на сьогоднішній день, ми поцікавилися в головного бухгалтера ТОВ «Карпатнафтохім» Ростислава Куликата виконувача обов’язки начальника Калуської ОДПІ Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Михайла Князевича.

– На виконання умов Меморандуму про порозуміння керівниками і спеціалістами нашого представницького офісу в місті Києві, ТОВ «Карпатнафтохім» і податкових органів місцевого і державного рівнів проведено великий обсяг роботи щодо максимального погашення підприємству існуючої заборгованості з ПДВ, – констатував Ростислав Кулик – Реальним результатом цього стало надходження на рахунок ТОВ «Карпатнафтохім» коштів, заборгованих з відшкодування ПДВ, в розмірі понад 1 млрд. грн. Тобто сьогодні можна констатувати, що сума ПДВ, яка була можлива до відшкодування, нашому підприємству повернута в повному обсязі.

У даний час спільно з керівництвом Калуської об’єднаної державної податкової інспекції продовжується робота щодо врегулювання питань поточного бюджетного відшкодування ТОВ «Карпатнафтохім» податку на додану вартість.

– Відповідно до чинного Податкового кодексу України, працівниками Калуської ОДПІ впродовж кількох останніх місяців вжито всі можливі заходи для прискорення погашення заборгованості з відшкодування ТОВ «Карпатнафтохім» податку на додану вартість, – говорить Михайло Князевич. – Зокрема, було проведено зустрічні звірки з контрагентами щодо підтвердження сум ПДВ до відшкодування «Карпатнафтохіму», проаналізовано рішення судових органів щодо можливості відшкодування підприємству окремих сум ПДВ. В результаті такої кропіткої роботи ТОВ «Карпатнафтохім» повернуто більш як 1 млрд. грн., що повністю відповідає розміру заборгованості, яка була можлива до відшкодування.

Спеціалістами нашої інспекції також продовжується робота, спрямована на підтвердження та відшкодування сум ПДВ, які були заявлені «Капратнафтохімом» за поточний період.

Газета «Калуський нафтохімік» від 02.08.2013 року № 30