Для розвитку Прикарпаття швейцарці підготували 24 проекти


Після тривалих консультацій ініціатори швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO обрали, серед інших, й Івано-Франківську область. Третя проектна фаза триватиме до 2017 року і передбачає співфінансування діяльності територіальних громад у секторах водопостачання, водовідведення та поводження з твердими побутовими відходами.

Фінансовий внесок DESPRO становитиме 40% від загальної вартості проектів (до 250 тисяч гривень на кожен проект). Протягом перших двох фаз, що проходили в Криму, Вінницькій та Сумській областях, Швейцарське агентство розвитку та співробітництва профінансувало майже 8,5 мільйона швейцарських франків, повідомляють  "Паралелі".

«Річ не лише в грошах, а й у тому, що завдяки нашому проекту місцеві громади посилюють свій потенціал, вчаться вибудовувати чіткі плани свого розвитку, а також залучати зовнішні ресурси для втілення їх у життя. Адже ми напрацювали ефективні моделі децентралізованого надання послуг і сподіваємося на їхнє широке розповсюдження», — зазначила керівник DESPRO в Україні Оксана Гарнець

В області у трьох партнерських регіонах заплановано співфінансування 24 проектів, в тому числі муніципальних, украй потрібних містам і селам. Адже якщо у малих містах краю водопостачання централізоване на 78%, а водовідведення — на 85%, то в селах цей показник становить лише 0,4%. Жителі десяти населених пунктів області взагалі користуються привізною водою, а у п’яти — воду вимушені подавати за графіком.

«Працюватимемо плідно і точно, як швейцарський годинник», — запевнив партнерів по проекту голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, наголосивши, що з боку області не буде затримок із співфінансуванням.

«Для нас надзвичайно цікаві проекти з водопостачання на селі на основі водообслуговуючих кооперативів, ініціативи у сфері водовідведення на рівні сільських територій, з оптимізації діяльності комунальних підприємств, що надають послуги водопостачання у малих містах. І особливо запровадження пілотних проектів стратегічного розвитку сільських територій. Прикарпаття готове до поширення позитивного досвіду на всю Україну», — підкреслив керівник облдержадміністрації.