Двори Івано-Франківська перетворять на платні автостоянки?


Вже незабаром мешканці житлових мікрорайонів міста зможуть додатково заробляти гроші на ремонт своїх багатоповерхівок. “Єдиний Розрахунковий Центр” пропонує дозволити людям збирати гроші за … паркування власних авто поблизу будинків, в яких живуть!

КП «Єдиний розрахунковий центр» розробив та подав на затвердження місцевої влади проект рішення «Про рух та паркування приватного транспорту у житлових зонах м. Івано-Франківська». Правила розроблені з метою впорядкування руху на територіях житлової зони, порядку облаштування та утримання майданчиків для паркування, встановлення та демонтажу засобів обмеження руху, повідомляють Версії.

Зокрема вперше розроблений проект передбачає правила з облаштування паркувальних майданчиків на прибудинкових територіях. Рішення про таке можуть ухвалити співвласники будинку на загальних зборах. Щоправда оформити додатковий заробіток буде не так вже й легко. Адже фінансування робіт з улаштування майданчика для паркування відбуватиметься на умовах дольової участі власників, як правило, без залучення бюджетних коштів чи власних коштів управителя.

Майданчик для паркування не може бути улаштований ближче 10 метрів до фасаду житлового будинку (за винятком глухих фасадів), на місці дитячого чи спортивного майданчика, в межах охоронної зони газових чи електричних мереж. У випадку проживання в житловому будинку інвалідів, що мають у користуванні транспортні засоби, майданчик повинен передбачати місце для паркування належного таким особам транспортного засобу. Тож зважаючи на високу щільність івано-франківських дворів, які вже й так позабудовані під в’язку, таких парковок, скоріш за все, буде небагато.

Проект передбачає також заборону у житлових зонах транзитного руху транспортних засобів, навчальної їзди, рух вантажних автомобілів, тракторів, самохідних машин і механізмів (крім тих, що обслуговують об’єкти і громадян, виконують технологічні роботи або належать громадянам, що проживають у цій зоні).

З метою обмеження транзитного руху, швидкісного режиму за рішенням міської комісії з безпеки руху у житловій зоні можуть бути встановлені засоби обмеження руху та/чи засоби зниження руху – глашбауми, стовпчики, “лежачі поліцейські”. Згідно правил на прибудинкових територіях не допускається мийка та технічне обслуговування приватного транспорту.

Щоправда вся написана вище інформація – лише проект, який має бути спершу винесений на розгляд виконавчого комітету міської ради. А далі його завтердять депутати міськради. Текст проекту програми доступний на сайті domivka.if.ua.