Електрокари відштовхують на задній план звичні машини


Електромобіль - вид транспортного засобу, що приводиться в рух одним або декількома електродвигунами з живленням від автономного джерела електроенергії, а не двигуном внутрішнього згоряння.

"Все нове - добре забуте старе, і електрокар в тому числі. Перший візок з електромотором з'явився в далекому 1841 році. А перший двомісну машину з електромотором створив в 1899 році російський інженер Іполит Романов. Правда максимальна швидкість цього транспорту досягала всього 37 км/год", - повідомляє Економічна Звістка.

На початку 20-го століття машини з електромотором користувалися великою популярністю. А потім настала велика "бензинова пауза", і про електромобілі згадали тільки в 60-х роках минулого століття, коли більшість країн зіткнулися з енергетичною кризою та екологічними проблемами.

Справжній "бум" електрокарів почався ж тільки недавно. Кожна гідна автомобільна марка вважає потрібним випустити свій електрокар. Машини з електродвигунами є у Tesla Motors, Phoenix Motorcars, REVA, Nissan, Modec, BMW, Ford, Mitsubishi, Сhevrolet, Renault, Toyota, Honda, SEAT, Kia, Mercedes-Benz.

Найбільш продаваними електромобілями в Україні в 2015 році стали Nissan LEAF (коштує близько $30 тис.), Mitsubishi Outlander PHEV (близько $ 45 тис.) І Tesla Model S ($ 80-140 тис.). У Німеччині популярністю користувалися BMW i3, Mercedes-Benz B-class Electric Drive і Nissan Leaf. У США найбільш продаваним став Ford Focus EV, далі йдуть Nissan Leaf і Tesla Model S.

Ринок електромобілів в Україні, як і в усьому світі, поступово виходить з тіні бензинових авто. За минулий рік в Україні було продано близько 900 автомобілів Nissan Leaf і ще близько ста Tesla Model S. Але, незважаючи на занепад економіки, українській владі вдалося порадувати автолюбителів нульовою ставкою мита на ввезення електромобілів.

Поки що високі цін на електромобілі роблять їх для більшості недоступною розкішшю. Навряд чи українці кинутися за електрокаром, навіть якщо він буде на 8% дешевше. І навряд чи при поточному стані державних фінансів нам найближчим часом варто розраховувати на кроки, на яке пішли європейські чиновники.