Фірмі депутата Івано-Франківської міськради не вдалося ухилитися від сплати 600 тисяч на розвиток Угорників


ТОВ «Регіональна торгова компанія» зобов’язана сплатити понад 600 тис грн. на розвиток села Угорники, підпорядкованого Івано-Франківській міськраді. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 17 липня.

Як свідчать матеріали справи, «Регіональна торгова компанія» побудувала в Угорниках багатоквартирний житловий будинок, який був зданий в експлуатацію у квітні 2010 року, повідомляють "Наші гроші".

Разом з тим у 2007 році фірма уклала із виконком Угорницької сільради договір про сприяння соціально-економічному розвитку села. Зокрема, фірма зобов’язувалася надати виконкому приміщення у новому будинку для відділення сімейної медицини, провести капітальний ремонт дороги вулиці Федорченко, вирішити питання щодо відведення стічних вод в русло річки Млинівки, а також після здачі в експлуатацію будинку утворити ЖЕО при виконкомі сільради.

У 2009 році сторони підписали додаткову угоду до договору, якою визначили розмір пайової участі – 613,41 тис грн. Однак, фірма своїх зобов’язань не виконала. Тоді виконком звернувся до суду, який зобов’язав компанію сплатити вказану суму.

Після цього «Регіональна торгова компанія» спробувала добитися скасування додаткової угоди про пайову участь в розвитку Угорників, однак суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову відмовили.

Фірма вказувала, що розмір пайової участі має становити не 613,41 тис грн., а 265,64 тис грн., посилаючись на те, що будівництво було здійснено на місці знесених належних компанії приміщень.

Суд назвав вимоги фірми необґрунтованими, оскільки розмір пайової участі розраховано правильно, що підтверджується рішенням суду у попередній справі.

Крім того, суд зазначив, що на момент укладання договору у 2007 році ще не вступив в силу закон, який зобов’язує забудовника брати участь у розвитку міста – відповідні зміни вступили в силу у 2008 році, тобто, на момент укладання договір носив характер благодійницької угоди. Проте додаткова угода, яка є невід’ємною частиною договору, була укладена вже під час дії вказаних змін.

Нинішньою власницею «Регіональної торгової компанії» є Ганна Гнатушко. Засновниками цієї фірми були депутат Івано-Франківської міськради від «Батьківщини» Руслан Терешко та Павло Терешко.

Усі троє також є власниками споживчого товариства «Франківське».