Фіскальна служба перевіряє інформацію про «офшор Порошенка»


Державна фіскальна служба перевіряє інформацію про наявність офшорних компаній у президента України Петра Порошенка, повідомив голова ДФС Роман Насіров.

«Вчора я дав доручення департаменту фізичних осіб ДФС перевірити інформацію», – сказав Насіров. Подробиць він не навів, пише Радіо Свобода

3 квітня Центр із дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) і сайти світових ЗМІ опублікували матеріали, присвячені корупції у вищих ешелонах влади в низці країн. Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, БВІ).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав світу. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко. У матеріалі міжнародної групи розслідувачів ішлося про те, що Порошенко заснував фірму Prime Asset Partners Limited в офшорі для виведення своєї частки групи «Рошен» – попри обіцянки передати її в управління «сліпому трасту».

Президент України Петро Порошенко заявив, що він відійшов від управління активами компанії «Рошен», доручивши це відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. «Очікую, що вони нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

При цьому він наголосив, що є першою посадовою особою в Україні, яка «серйозно ставиться до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлікту інтересів, які вирішую в рамках українського законодавства та міжнародного приватного права».