Франківка з чотирма дітьми живе у квартирі з грибком і тріщинами на стінах: Що кажуть комунальники


В Івано-Франківську у будинку на вулиці Степана Бандери мати чотирьох дітей Валентина Середюк мешкає у квартирі з пошкодженою штукатуркою, тріщинами та грибком на стінах.

Жінка каже, що причиною цих проблем є поганий стан покрівлі, інформує Суспільне.

Через покрівлю, каже жінка, руйнується її квартира та під’їзд. Головний інженер комунального підприємства "Комфортний дім", що обслуговує будинок, Ярослав Баб’як у коментарі Суспільному сказав, що протікань наразі немає, а ремонт даху можуть провести тільки за співфінансування з мешканцями.

Валентини Середюк каже, що у її квартирі на стінах коридору та кухні — тріщини, грибок і пошкоджена штукатурка. З її слів, все це є наслідком затікання води через несправну каналізацію і неякісний дах. Стіни потрібно постійно сушити від вологи та ремонтувати. Жінка мешкає тут 42 роки. Зараз проживає із чотирма дітьми.

"Моя мама дотепер перекривала дах за свої гроші, скільки років ми тут живемо. Та то вже неможливо це! Тільки щось маєш – і в дах, тільки щось маєш – вкладаєш у дах. Купили "дуйки", батарею. Шалені гроші за світло, шалені", – розповідає Валентина Середюк.

Жінка вирішила оформити документи на індивідуальне опалення. Понад місяць у помешканні жінки та у восьми сусідніх квартирах немає газо- і теплопостачання. Люди вже оплатили роботи, але досі залишаються без тепла, бо власники одного з помешкань не впускають газовиків, щоб замінити труби.

Місяць без тепла. Мешканці франківської багатоповерхівки не можуть під'єднати опалення через сусіда

Валентина Середюк каже, що цю проблему могло б вирішити електричне теплопостачання, але, говорить, боїться, що через стан електричних проводів і постійне затікання води не отримає на це дозвіл.

"У нас технічні умови взагалі не підтримують, бо мало того, що старий будинок, треба міняти всю проводку, потім той дріт тягнути. Та це шалені гроші. Ми на газ пішли в пайову – нема газу. Ми вже не знаємо, що робити", – каже Валентина Середюк.

Цей будинок перебуває на балансі комунального підприємства "Комфортний дім". Головний інженер підприємства Ярослав Баб’як каже, що дощову каналізацію у під’їзді минулого тижня поміняли. Там поставили нову систему із пластикових труб. А щоб замінити покрівлю будинку, потрібна заява й погодження від усіх мешканців. Фінансувати такі роботи, за словами Ярослава Баб’яка, повинен наполовину міський бюджет, а наполовину – мешканці будинку. Скільки коштуватиме заміна покрівлі – поки невідомо.

"Зараз проблем із локальним протіканням даху немає. Тобто технічно він – у справному стані, функціонує, локальних протікань немає. За бажанням людей, ми готові піти їм назустріч, порахувати вартість за матеріали, які вони захочуть. Після того з ними обговорити питання фінансування цих робіт. Але, відповідно, ці роботи виконуються тільки в плюсову температуру у весняно-літній період", – каже Ярослав Баб’як.

Валентина Середюк говорить, що готова йти на співфінансування робіт, "проте треба вмовляти сусідів, а погоджуються із цим не всі". У такому випадку змусити платити чи притягнути до відповідальності цих людей неможливо, каже юрист Іван Цебрій. За його словами, люди повинні переконувати інших, або ж заплатити за їхню частку. Така ситуація виникає, коли в мешканців немає колективного договору. Подібну проблему вирішило б створення ОСББ.

"Міська рада, в принципі, має бути координатором і брати участь у вирішенні цих спірних ситуацій, але вони між собою мають дійти згоди. От покликання приватних ОСББ – це якраз і є вирішення цих ситуацій, але нам ще до цієї культури далеко", – каже юрист Іван Цебрій.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!