Франківка з інвалідністю три роки вимагає відремонтувати двір


Христина Сирова-Ковалишин з 2017-го року звертається до Івано-Франківської міської ради з проханням залатати ями на дорозі біля будинку за адресою: Петлюри, 25. Жінка - з інвалідністю, тому долати вибоїни у дворі їй складно.

Христина Сирова-Ковалишин - близько десяти років в інвалідному візку, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

Каже, без допомоги чоловіка проїхати візком у власному дворі не може.

Жінка розповідає, що після того, як впала з візка на одній з вулиць Івано-Франківська, намагається бути обережною.

"Розпочалися роботи минулого року. Якщо подивитися позаду мене - там виклали бруківку, але чомусь на нашій, найбільш проблемній ділянці, бруківка закінчилася. Я вже не кажу про бруківку. Хоча би елементарно закатати асфальт. У будь-який спосіб, щоб ця дорога була рівною", - каже Христина Сирова-Ковалишин.

Чоловік Христини Олександр Ковалишин розказує: "Людина тут не може собі дати раду. Це досить складно. Максимально допустимий поріжок – 2-3 см в розвинутих країнах. Я працюю в офісі, тут, до речі, недалеко, п'ять хвилин. Мені так пощастило, що я домовився про вільний графік. Коли щось потрібно вдома чи дружині вийти на вулицю, я прибігаю, допомагаю і йду назад. Інакше неможливо".

Пандус біля під’їзду, де живе Христина Сирова-Ковалишин, встановили після півтора року звернень до міської влади.

"Ми живемо в першому під’їзді. В другому під’їзді живе сім’я, де 16-річний хлопчик з важкою формою ДЦП теж користується інвалідним візочком. Його просто тут не можуть перетягнути, бо хлопчик несамостійний, допомогти якось батькам не може. В нашому під’їзді теж живе молоде подружжя, де є маленький хлопчик з інвалідністю опорно-рухового апарату. І ми зверталися від 2017-го року", - пояснює Христина.

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак каже, що зараз - більше сотні дворів у черзі на капітальний ремонт.

Зробити всюди не можуть через брак грошей.

"Це питання можна вирішити, можна піти, там відремонтувати ями і так далі, але це не те, над чим ми повинні працювати стратегічно, і те, як ми повинні будувати місто. 99 % будинків, які зараз будуються, – це будинки, де неможливо з’їхати візком матері з дитинкою. Ми вимагаємо цього від наших проєктантів, від наших підрядників, як має бути. І таким чином дуже багато ми змінили в плані доступності, але це тільки маленька частинка", - пояснює Михайло Смушак.

Більше у відео:

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!