Головний медик Прикарпаття закликає гіпертоніків економити на ліках


З нагоди відзначення Всесвітнього дня серця сьогодні біля Центральної міської клінічної лікарні відбулась акція «Запитай Міністра». Під час почергового прямого включення всіх областей України, всі бажаючі мали можливість задати запитання Міністру охорони здоров’я України Раїсі Богатирьовій.

Під час телемосту, в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо», директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської області Роман Мельник зазначив, що з минулого року в області діє пілотний проект «Програма по зниженню вартості ліків для лікування гіпертонії».

«І область має хороші результати цієї програми. На сьогодні вже майже 48% хворих на гіпертонічну хворобу звертаються у наші заклади і користуються цією програмою. Для нас це дуже важливо, адже на Прикарпатті 35 тисяч хворих на гіпертонію. Це величезна цифра. Але не така складна гіпертонія, як її ускладнення », - зауважує Роман Михайлович.

Тому Роман Мельник наголошує, що сьогодні перед медиками стоїть завдання навчити нового підходу людини до свого захворювання.

«Щодо відшкодування коштів особам з гіпертонічною хворобою, то область вже використала більше 3-х мільйонів гривень. Але грошей вистачає, адже ми використали тільки трохи більше 50%. Хоча на сьогодні програма набирає темпи, кошти, які виділяються на місяць використовуються більше ніж на 70%. А деякі райони та Івано-Франківськ - понад 80 %. Тобто пацієнти користуються нагодою здешевити своє лікування», - каже головний медик Прикарпаття.

За словами пана Мельника, цьогоріч значно розширили список препаратів, які будуть використовуватись для лікування і запобігання гіпертонії.

«Маємо більше 300 препаратів, які можуть використовуватись в цій програмі. Не всі вони ще зареєстровані, але акція тільки набирає оборотів. Всім потребуючим рекомендую користуватись цією програмою. Адже, за групами відшкодування є значне здешевлення ліків. До прикладу, перша – на 90%. Тобто людина буде платити копійки. Скористайтеся нею, запобігайте ускладнень гіпертонічної хвороб!», - закликає директор Департаменту.