Головний міндоходівець Прикарпаття Віктор Рахміль: Ми працюємо над покращенням бізнес-клімату для іноземних інвесторів


За словами очільника Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області всі реформи влади, які на сьогодні спрямовані на створення сприятливого інвестиційного клімату.

«На сьогодні проводяться реформи спрямовані на створення сприятливого інвестиційного клімату, активізації міжнародної торгівлі, практичних і простих умов ведення бізнесу, наближення національних стандартів митних процедур до європейських», - про це на нещодавній зустрічі з представниками бізнесу Долинського та Калуського районів наголосив начальник Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктор Рахміль.

Керівник відомства зустрівся з суб’єктами господарювання, які заявляють суми ПДВ до відшкодування з бюджету та не відповідають критеріям, що дають право на автоматичне бюджетне відшкодування.

За словами, Віктора Рахміля, з початку року 95 відс. відшкодованого податку на додану вартість повернуто 38 платникам з іноземними інвестиціями, які здійснюють експорт готової продукції. Відтак, вказаній категорії суб’єктів господарювання відшкодовано 1,9 млрд.грн. податку.   

Платникам, які дотримались критеріїв на отримання автоматичного бюджетного відшкодування, визначених Податковим кодексом України повернуто 645 млн.грн. податку на додану вартість. Адже автоматична система відшкодування податку на додану вартість є позитивною тенденцією, яка стимулює суб’єктів господарювання  до відповідальної поведінки, яка дозволяє отримати економічний ефект без зайвих труднощів, – зазначив Віктор Рахміль. 

Учасники зустрічі дійшли згоди, що основною перешкодою для отримання права на автоматичне відшкодування ПДВ є невідповідність рівня середньої заробітної плати по підприємствах, які декларують суми ПДВ до відшкодування. Згідно Податкового кодексу України цей рівень повинен у 2,5 рази перевищувати мінімальну заробітну плату, встановлену чинним законодавством в кожному періоді протягом чотирьох останніх кварталів. При цьому є розуміння того, що запровадження такої вимоги є стимулом керівникам підприємств до виплати зарплати працівникам на належному рівні.