Гонтарєва вела бізнес з кремлівським банкіром, якому належала чверть ICU


Валерія Гонтарєва до переходу в НБУ була бізнес-партнером російського високопосадовця. Це програма «Наші гроші» (ЗІК) знайшла у витоку документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, яка спеціалізується на реєструванні офшорних компаній.

Для того, щоб компанія Гонтарєвої Фінансова група ICU розірвала стосунки з російським капіталом знадобились санкції США та ЄС, пишуть Наші гроші.

Фінансова група ICU, яку очолювала Гонтарєва з 2007 року до переходу в НБУ, створена 2006 року. Складається з КУА «Інвестиційний капітал Україна», однойменної інвестиційної компанії та банку Авангард (з 2013 року).

Співзасновником КУА «Інвестиційний капітал Україна» з моменту заснування був чоловік Гонтарєвої Олег. Нині головна юридична особа групи оформлена на компанію ICU holdings limited (Британські віргінські острови).

соловйовscreenshot-4-1-png screenshot-5-1-png

Згідно документів Mossack Fonseca та Національного банку України, ICU мала тісні відносини з заступником голови Зовнішторгбанку Росії (ВТБ) Юрієм Соловйовим. Фактично чверть ICU донедавна належала дружині Соловйова, а офшорні компанії під управлінням ICU отримували позики від офшори Соловйова.

Юрій Соловйов з 2008-го по 2011 рік очолював «ВТБ капітал» та був віце-президентом банку ВТБ. З травня 2011 року посідає крісло першого заступника президента банку ВТБ. Мешкає в Лондоні. ВТБ – другий за розміром активів банк Росії, перший за розміром статутного капіталу. Заснований 1990-го року. Мажоритарний власник – уряд Російської Федерації.

Так, в грудні 2013 року офшор Соловйова Quillas Equities, видав позику у 10 мільйонів доларів офшору Keranto Holdings Ltd (BVI). Гроші перерахували на рахунки Keranto в кіпрській «дочці» ВТБ – RCB Cyprus. В угоді про позику вказано поштову адресу Keranto. Вона повністю співпадає з центральним офісом групи ICU в київському бізнес-центрі Леонардо. Угоду супроводжував Дмитро Нєдєльчев, який на сайті ICU значиться як спеціаліст з операційного управління та член інвестиційного комітету.

Точно встановити дату, коли російський державний фінансист став не лише позичальником, а співвласником ICU, неможливо. Однак в першому ж розкритті структури власності банку Авангард у січні 2014 року видно: Авангард належить ICU через Westal Holdings Ltd. А чверть ICU Holdings Limited (22,74%) належить Cordova Management Ltd. Власниця Cordova Management – Улютина Г.О (Росія, Москва) – має таку ж частку в ICU, як і сама Гонтарєва. Ще по 22,74% в керуючих партнерів – Костянтина Стеценко і Макара Пасенюка.

Галина Олегівна Улютіна – дружина вищезгаданого Юрія Соловйова.

улютіна соловйов улютіна схема

Улютіна залишилась співвласницею ICU Holdings Limited і в червні 2014 року, коли сама Гонтарєва продала свою частку в компанії у зв’язку з призначенням головою Нацбанку за поданням президента Петра Порошенка.

Згідно інформації видання «Дзеркало тижня», під час роботи інвестбанкіром Валерія Гонтарєва займалась структуруванням угод та залученням фінансування для розвитку бізнесу «Рошену» в Росії.

Партнерство між компаніями голови НБУ та родиною держбанкіра Росії формально припинилось лише в серпні 2014 року. Це співпало з секторальними санкціями США та ЄС, які були введені проти держсектору Росії наприкінці липня. До санкціонних списків потрапив і ВТБ. Вже першого вересня зясувалось, що ICU викупила частку у Галіни Улютіної.

В компанії ICU відмовились коментувати партнерство з родиною Юрія Соловйова, відзначивши, що на їхню думку ця інформація не є суспільно цікавою та важливою.

Водночас, присутність Соловйова в Україні не завершилась із виходом з ICU. В грудні 2014 року він подарував свою офшорку Quillas Equities – донора ICU – Наталі Улютіній, 65-річній пенсіонерці з Нікополя, матері своєї дружини. У дарчій Соловйов підкреслив, що «з природньої любові та за доброю волею передає усі права та акції» і більше не має на компанію жодного впливу.

screenshot-7-png screenshot-8-1-png

Візит до Нікополю показав, що власниця компанії, якій бізнес голови НБУ може досі бути винним мільйони доларів, живе на 4-му поверсі хрущовки і єдине, що вирізняє квартиру з-проміж інших – нові металеві двері.

Сусіди підтвердили, що Наталя Улютіна постійно проживає в Нікополі, однак на даний час вона знаходилась у Москві. Родичка Улютіних пояснила, що Наталя поїхала «сидіти з онуками».

Санкції США та ЄС, хоч і розповсюджуються на українську філію ВТБ, жодним чином не відбились на його роботі. За словами Валерії Гонтарєвої, в українському ВТБ посилений моніторинг, однак жодних претензій до банку в НБУ не має. Окрім того, голова Нацбанку відзначила значні суми коштів, які російський банк влив в українську філію.