Громади Прикарпаття за 7 місяців заробили на 26% більше, ніж минулого року


В умовах війни надходження податків до місцевих бюджетів ключовий фактор для ефективної роботи органів місцевого самоврядування.

Радниця з питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області Оксана Швець підготувала аналіз надходжень власних ресурсів до місцевих бюджетів територіальних громад Прикарпаття за 7 місяців поточного року.

«Протягом семи місяців 2022 року бюджети ТГ формувались за рахунок податкових надходжень, які складають 98% від власних доходів бюджетів, неподаткових надходжень та доходів від операцій з капіталом. Основним бюджетоутворюючим джерелом залишалося ПДФО, частка якого в структурі дохідної частини зросла на 5%, порівняно з відповідним періодом минулого року, та складає 67%», – розповідає Оксана Швець.

Після спаду в перші місяці війни спостерігається стабілізація ситуації. Динаміка надходжень характеризується позитивними зрушеннями і станом на 1 серпня 2022 року  власні надходження в громадах зросли на 26,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

«Маємо можливість наочно побачити, як домінуюча роль ПДФО в структурі доходів впливає на загальну динаміку власних надходжень. Протягом  7 місяців 2022 року громади області отримали ПДФО на 866,4 млн. грн.. більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Помісячні темпи росту по області випереджали  показники по Україні. За липень до бюджетів громад Івано-Франківщини надійшло майже на 60% більше ПДФО, аніж за липень минулого року, тоді як в середньому по Україні цей показник вдвічі менший», – наводить дані експертка

Щомісячне значне зростання темпів росту ПДФО до відповідних місяців минулого року стало можливим завдяки надходженню до місцевих бюджетів, починаючи з березня, додаткових обсягів ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців. 

«Минулі роки в низці громад такі кошти надходили від військових частин, які розташовувались на їх територіях. Однак, обсяг  ПДФО військовослужбовців не був суттєвим: його частка в надходженнях всього ПДФО до бюджетів громад області складала на 1 серпня 2021 року 125 млн. грн. З початком повномасштабної війни вплив ПДФО з військових на підвищення фінансової спроможності громад значно зріс. Починаючи з березня цього року темпи росту  надходжень ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців стали набирати обертів і на початку серпня 2022 року більше, ніж п'яту частину ПДФО, який надійшов до бюджетів 33 територіальних громад області, складав ПДФО  з військових на рівні 714 млн. гривень», – аналізує Оксана Швець.

Як відзначила експертка, в умовах війни надзвичайно важливою є співпраця та координація діяльності між органами місцевого самоврядування та Державною податковою службою, що є запорукою стабільного наповнення бюджетів.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!