GT Group (Газтрон Україна) про блокування імпорту пального з рф: зроблено необхідний мінімум, всього лише перший крок


Україна заблокувала імпорт російського палива. Кабінет міністрів України розширив заборону на ввезення товарів з рф відповідно до Постанови № 1147 “Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації”. Це означає, що відтепер до України заборонений ввіз російських нафтопродуктів, нафти та палива. Засновник GT Group (Газтрон Україна) — провідного постачальника LPG в Україні — Владислав Колодяжний назвав це необхідним мінімумом для енергетичної незалежності України.

Як повідомив  Микола Колісник, заступник міністра енергетики України, на своїй сторінці у Facebook, заборона стосується наступних ресурсів:

нафта та нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід;

продукти, 70% яких складає нафта або нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід; 

відпрацьовані нафтопродукти;

нафтові гази та інші вуглеводні в газоподібному стані;

моторне альтернативне паливо;

біодизель, а також його суміші, які не містять взагалі або ж містять менше 70% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід.

У  своєму дописі Колісник зазначив, що раніше російський продукт надходив до України як ресурс невизначеного походження — адже його завозили з територій  третіх країн. Урядовець зазначив, що такий продукт продається за зниженою ціною — це, в свою чергу, робить альтернативні маршрути постачання ресурсу іншого походження економічно недоцільними. Така ситуація загрожувала стабільності паливного ринку.

На думку голови компанії GT Group Владислава Колодяжного, прийняте Кабінетом міністрів рішення — це лише початок шляху до енергетичної незалежності країни. Однак після цього на Україну чекає багато роботи, імплементації нових інструментів та їхнього коригування, підкреслив підприємець у своєму дописі на Facebook.

Експерт запропонував алгоритм дій, які допоможуть українському ринку стати енергонезалежним. На думку Владислава Колодяжного, в першу чергу потрібно розширити перелік товарів, які походять з рф і які заборонено ввозити на митну територію України. До цього списку важливо додати і ресурс, який походить з країн-посібників росії.

Потрібно деталізувати процес перевірки походження ресурсу, а також визначити єдиний сертифікат, який буде однозначно підтверджувати країну походження товару. Цей документ має видаватися Митними органами чи Торгово-промисловою палатою відповідної країни або країни-експортера.

Необхідно працювати у напрямку розвитку інфраструктури по перевантаженню та зберіганню скрапленого газу. У зв’язку з цим важливо побудувати європейську колію 1435 мм, а також дотримуватися стандартів зберігання нафти та нафтопродуктів, які відповідатимуть європейським.

Голова компанії Газтрон Україна впевнений: потрібно створити постійну моніторингову комісію, до складу якої увійдуть представники профільних міністерств та асоціацій, а також гравці енергетичного ринку. “Доцільно залучення Міністерства цифрової трансформації для автоматизації процесів електронного документообігу щодо Сертифікатів походження з країнами Євросоюзу та зниження корупційних ризиків та навантаження на митні органи”, — наголошує  він.

Також на думку Владислава Колодяжного, необхідно розробити для нафтопродуктів європейську податкову модель. До того ж, для протидії корупції, важливо спростити процедуру отримання ліцензій на зберігання та виробгництва палива. У цьому Україна може рівнятися на Польщу, де вартість таких ліцензій висока, однак їх відносно просто отримати.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!