Хто "вбиває" франківські водойми?


Чисте на перший погляд міське озеро далеко не таке як здається.

Версії вже писали про знищення й засмічення малих озер (відстійників). Зважаючи на те, що ситуація не покращується, а погіршуються ми змушенні знову провести повторну ревізію по навколишній території міського озера.

"Станіславське море" - стало назвою міського озера Івано-Франківська, коли воно тільки з'явилося в 1955 році. Це штучне озеро, створене людьми. На території міського озера раніше знаходився звіринець Потоцького, там часто полювали польська шляхта і місцеві жителі. Міське озеро - це одне з улюблених місць відпочинку мешканців Івано-Франківська. Тут люблять купатися та відпочивати як молодь, так і старше покоління. Найромантичніше місце на озері - це місток, який веде на "Острів кохання".

8622771c93985cfac5e3d538dd628ef4_600x1000

А відпочивати безпечно?

Біля міського озера завжди багато людей. Взимку купаються в ополонці, весною та влітку мешканці Івано-Франківська виходять на пробіжки та прогулянки. Студенти ВУЗів проводять заняття з фізкультури, тренуються спортсмени, а рибалки ловлять рибу.

Поблизу озера є два джерела з нібито чистою водою, куди часто приходять люди. Одне джерело знаходиться біля самого міського озера, вказівником є капличка зі статуєю Богородиці. Люди свято вірять, що набирають там джерельної кришталево чистої води, яка придатна для пиття.

Інше джерело – біля дачного сектору. Там майже посередині дороги з-під землі б’є вода. Людей тут також не бракує, крім власників дач сюди приїжджають мешканці навіть з центральний вулиць Івано-Франківська. Але знову ж таки люди навіть не підозрюють, яку воду вони п’ють. За інформацією, яка доступна Версіям, рівень забрудненості у двох джерелах перевищений.

10304713_381330928672976_2786197622301771622_n

DSC_9406

Можливо на перший погляд вода в озерах і джерелах ніби чиста, але якщо глянути глибше ситуація зовсім інша.

Отруйний потічок

Справа в тому, що трохи далі від озера, через дорогу від Парк Готелю є відстійник міського озера. Минулого року вода у відстійнику покрилася цвіллю. При глибині 1,30м. висота водоростей близько 1,15м. Не треба довго мудрувати, щоб передбачити майбутнє для відстійника – ще декілька років і він перетвориться на поле. Не зважаючи на забруднену воду, водорості та намул люди навіть приходять сюди на риболовлю. Згідно усіх норм, то вода у відстійнику мала б прочищатися, оскільки це не річка і вода у ній не протікає, тож відповідно не може самостійно очищуватися.

ozero

Крім того, до відстійника потрапляє вода із забрудненого каеналу, який за декілька метрів від відстійника. Цей потік тече через стихыйний смітник, який бродить і виділяє жахливий сморід. Коли я ішла повз цей потічок, якщо його можна так назвати, то пожаліла, що не взяла якоїсь пов’язки, щоб закрити дихальні шляхи. Сказати, що запах не приємний це - не сказати нічого. Це випари хімічно небезпечних речовин. В результаті, вся ця каламуть через дамбу просочується в озеро. Мою увагу найбільше привернув колір води у каналі – неприродно чорний.

10245327_381330602006342_5075995311588708101_n

Ось з цього каналу, який тече зі сторони Баму, вода потрапляє в озеро, а не виключено, що й в Бистрицю

Ось з цього каналу, який тече зі сторони Баму, вода потрапляє в озеро, а також в Бистрицю Солотвинську

Однак, навіть попри сморід люди все ще приходять сюди відпочивати та смажити шашлики.

В канал крім стічних вод точно хтось спускає каналізацію. Але хто?

Ця річка протікає попри дачі, вже чотири роки дачники жаліються на "нереальний" сморід, але нічого не можуть зробити.

На неприємний запах скаржаться і відвідувачі Парк Готелю. Дирекція комплексу написала скаргу на управління екології в місті Івано-Франківську. Управляння екології звернулося спочатку у водоканал, водоканал дав відписку, що винен ЄРЦ, а ЄРЦ дало формальну відписку, що це не їхнє і на балансі не перебуває. Тож ніхто нічого не робить.

Найжахливіше те, що вода із цього чорного, забрудненого потічка напряму потрапляє в Бистрицю-Солотвинську. Вливається в річку в районі вулиці Набережної, трохи вище від того місця де полюбляють купатися мешканці Івано-Франківська. Потім брудна вода з Бистриці-Солотвинської потрапляє в Дністер.

4030

В іншому місці можна побачити, що вода з відстійника потрапляє в цей потічок. Та нещодавно Версії стали свідками того, коли під час злив рівень води у потічку піднявся і вода просто змінила свій напрямок. Уся та каламуть, яка утворюється під час бродіння сміття напряму потрапляє у відстійник.

Що є причиною забруднення?

Комунальне підприємство «Івано-Франківськводоекотехпром» в період з 27.09.2013 року по 09.04.2014 року проводило аналіз води на предмет ХСК (хімічного споживання кисню). Результати аналізу показали, що є зрушення а кращу сторону – показники ХСК зменшилися від 593,5 до 131 мг/літр. Але при нормі 18,6 мг/літр все одно вони залишаються великими. Дослідження водоекотехпрому показали, що азот в межах норми, але залізо різко перевищує показник норми.

Дізнатися хто чи що може бути причиною забруднення не так просто. Поблизу немає великих підприємств. Є цегельний завод, але він шкоди не наносить, цеглу ж не виробляють з хімічних речовин. Зате є один із найбільших супермаркетів у Західній УкраїніСільпо. Версіям відомо, що Водотехпром не раз штрафував Сільпо за злиття відходів у каналізацію. Висновки робити не беремось, але задуматись варто.

Головний санітарний лікар міста Руслан Савчук повідомляє, що воду на аналіз відбирають кожного місяця, незалежно від пори року. Беруть воду в тих місцях де перебуває більша кількість людей – на початку пляжу та вкінці.

«Відібравши проби води ми їх відправляємо у санітарно-хімічну та мікробіологічну лабораторії. Визначаємо на наявність лактопозитивної кишкової палички в цих пробах. Також визначаємо температуру, запах, колір, мутність, PH, окиснюваність, твердість, нітрити, нітрати, аміак, розчинний кисень, сульфати, СПАР (синтетично-поверхневі активні речовини), нафтопродукти, мідь, свинець, магній, хлориди та ін. Останній раз проби відбирали 23 квітня, нестандартних проб не виявлено», - повідомив Руслан Миколайович.

Але вода із забрудненого потічка потрапляє у відстійник, а звідти в міське озеро. Як при такій ситуації вода в озері може бути чистою питаю в лікаря.

«Що стосується того водоймища яке утворилося трохи далі від озера, то в ньому є нечистоти, які скоріш за все просочуються з будинків на вулиці Мазепи. Можна припустити, що там є несанкціоноване підключення до скиду нечистот. Наша служба спільно з працівниками прокуратури разом це питання розглядали. Я запропонував, щоб цим питанням зайнялися також працівники водоекотехпрому, тож цим питанням мають займатися частково і вони», – сказав Руслан Савчук.

Поспілкувавшись із фахівцями ми дізнались, що для вирішення проблеми спочатку треба почистити канаву та дощовий колектор. Але це можна буде зробити тоді, коли у міському бюджеті знайдуться кошти.

Тож поки міська влада шукатиме кошти, ми будемо спостерігати як зацвітає вода на міському озері, береги заростають очеретом, а дно замулюється. Проблема існує, але до її вирішення у міської влади не доходять руки.

Тож якщо будемо зволікати з вирішенням проблеми, то дуже скоро Івано-Франківськ не буде мати озера, натомість матиме велике болото та реальну екологічну катастрофу майже в центрі міста. Не варто забувати і про забруднення Бистриці Солотвинської в якій щоліта купаються тисячі івано-франківців.

Що ж, поки міська влада нічого не робить, нам залишається лише застерегти людей від "отруйного відпочинку" в згаданих рекраційних зонах Івано-Франківська.