І світ має визначитися


Президент України: «Ми впевнені, що так звані ЛНР і ДНР буде визнано терористичними організаціями не тільки в Україні, а й в усьому світі, і співпраця з ними називатиметься — допомога тероризму»

Трагедія із збитим над Донбасом Boeing-777 має стати «холодним душем». Перш за все для тих західних країн, які досі не до кінця адекватно оцінювали війну, яку розв’язала проти України Росія. Остання продовжуючи постачати найманців і зброю в Україну, знищуючи людей і інфраструктуру Донбасу, все впевненіше перетворюється не тільки на військового агресора, а і на державу-терориста. Можливо, офіційному Києва варто відкрито заявити про російський державний тероризм?

Ось що сказав учора Президент Петро Порошенко з цього приводу: «Немає ніякого виправдання тим, хто підтримує терористів... Сьогодні ми впевнені, що реакція всього світу буде рішучою і терористи будуть названі терористами. ЛНР і ДНР будуть визнані терористичними організаціями не тільки в Україні, а в усьому світі і співпраця з бандитами і терористами буде так і називатиметься — допомога тероризму», — передає «Інтерфакс-Україна».

«Я думаю, що вона (заява Путіна про роз’яснення позиції РФ до ситуації на сході України — Ред.) не вимагає окремого коментарю. Я впевнений, що світ зараз розділився на дві частини: одна — це весь світ, який рішуче засуджує терористів, друга частина — це самі терористи. І кожному тепер потрібно визначитися, до якої частини він знаходиться, от і все», — заявив Президент після відвідування посольства Нідерландів в Києві в понеділок.

Але Росія і її бойовики в Україні не просто вчиняють терористичні злочини, вони так само бандитськими методами намагаються приховати їх наслідки. Одразу після катастрофи на місце падіння літака прибули терористи. Вони нікого туди не допускали, а якщо і допускали на певний час, то не давали можливості вивести тіла, «чорні ящики», залишки літака. Дикунським способом вони навіть викрали і вивезли 38 тіл загиблих в Донецьк, пізніше доставивши їх у місто Торез.

«Всього станом 12.00 21 липня 2014 на місці трагедії знайдено й відповідним чином упакований тіла 282 загиблих і 87 фрагментів тіл. 251 тіло і 66 фрагментів завантажені в рефрижератори (залізничні вагони). Бойовики не випускають рефрижератори з залізничної станції м. Торез, незважаючи на численні заклики з боку українського уряду, ОБСЄ, міжнародної спільноти», — йдеться в повідомленні Кабміну.

«Бойовики продовжують перешкоджати спостерігачам ОБСЄ і співробітникам ДСНС в роботі на місці катастрофи малазійського пасажирського літака», — заявив керівник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків.

Президент Петро Порошенко дав доручення: «В діаметрі 40 кілометрів від місця трагедії українські військовослужбовці не повинні проводити операції і не повинні відкривати вогонь для того, щоб забезпечити діяльність експертів. Немає більше жодного виправдання хоча б на годину затримувати допуск представників слідчої комісії, немає більше можливості затягувати з передачею тіл загиблих представникам країн, що постраждали, для того, щоб повернути тіла додому. 298 безневинних жертв, частина з яких все ще неможливо знайти через злочинну позиції варварів. 80 дітей, іграшки яких грабують на місці трагедії мародери».

Таку поведінку бойовиків, експерти пояснюють тим, що Росія намагається затягнути час і знищити докази злочину. Але чи допоможе це заплутати слід? Напередодні, Держсекретар США Джон Керрі заявив телеканалу CNN: «Всі докази явно вказують на сепаратистів. Система ППО, з якої 17 липня справили залп по літаку, називається «Бук» СА-11. Ми впевнені, що в четвер у української армії точно не було такої ракетної системи десь поблизу від місця аварії. Протягом останнього місяця через російський кордон ішов значний потік зброї на допомогу проросійським сепаратистам в Україні».

Служба безпеки України також має беззаперечні докази того, що збитий літак над Донбасом із застосуванням зенітно-ракетного комплексу «Бук-М» був переправлений до України з Росії разом із екіпажем. «СБУ здійснює заходи в межах слідства та отримує безперечні докази причетності до теракту російських громадян», — заявив раніше начальник департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда. Він також повідомив, що російська сторона «дала вказівку терористам вивезти з України усі пускові установки «Бук-М».

Ми бачимо, що сьогодні злочини Росії дедалі більше стають явними. Україна і світ стикнулася з потужною «кремлівською машиною», яка тривалий час готувала спецоперацію по реанімації «імперсько-радянської» величі. Можливо, багато що Путіну і його оточенню поки вдається. Особливо коли в Україні постійно підживлювалася проросійська «п’ята колона», а на Заході за допомогою «нафтогазових грошей» було створено потужне лоббі. Проте сьогодні Кремль стикнувся із силою, яку він, напевно, недооцінював. Це українське суспільство. Саме воно змушує сьогодні і українських політиків, і весь світ по-новому оцінити Росії, а головне боротися із нею.

«РОСІЯ ЧУДОВО РОЗУМІЄ: КОЛИ МІЖНАРОДНЕ РОЗСЛІДУВАННЯ ОТРИМАЄ ВСЕ НЕОБХІДНЕ ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ІСТИНИ, ТО ВИСНОВКИ БУДУТЬ ДЛЯ НЕЇ НЕВТІШНІ»

 Євген МАРЧУК, державний діяч (facebook.com):

— Кілька слів для тих, кого цікавлять розслідування авіакатастроф. Той, хто займався розслідуванням таких авіакатастроф (а мені випадало двічі) одразу вам скаже, що тривале перебування так званих «чорних скриньок», а їх має бути щонайменше дві, в руках сторони, зацікавленої у фальсифікації, може звести до нуля цінність їх свідчень. Або взагалі може дати помилковий слід. Фахівці це добре знають. Не можу і не повинен розкривати подробиць.

Друге. Насильницьке вилучення бойовиками 28(?) тіл загиблих авіапасажирів може свідчити про те, що прибув інструктор і вказав, які саме тіла треба вилучити. А це тіла, в яких при поверховому огляді можна передбачити, що в них можуть бути осколки ракети чи боєприпасу, який збив літак. Тобто неспростовні докази. Металознавча і матеріалознавча експертизи дають у таких випадках неспростовні докази. Окрім того, легко встановлюється місце конкретного пасажира за проданими квитками і посадочними талонами, і якщо він був пристебнутий до крісла, а таких було дуже багато, то за характером (кут проникнення осколків) легко встановлюється початкова точка розльоту осколків, тобто точка вибуху. А якщо такі проникаючі поранення виявлено в багатьох пасажирів і точно встановлено їхні місця в літаку, а це не проблема, то початкова точка розльоту осколків (тобто точка вибуху) визначається з точністю до сантиметрів.

Окрім того, всі частини літака, що впали, мають бути знайдені, і особливо частини фюзеляжу. Їх фахівці прикріпляють на спеціальний каркас, який один в один повторює фюзеляж літака. Це дуже важлива частина роботи. У результаті дуже легко і абсолютно точно встановлюється місце на корпусі і розмір місця ураження літака. Потім зіставляються кути руху літака і кут ураження (місце на корпусі), а також розмова екіпажу між собою і із землею (один «чорний ящик») і запис телеметрії всіх систем літака (інший «чорний ящик»), а далі справа техніки.

За розміром руйнування встановлюється потужність заряду (БЧ), а в БУКу вона відома, і визначається приблизна траєкторія польоту ракети, з’ясовується вміст цього боєприпасу (чи є його осколки чи бойова начинка в тілі або речах потерпілих і в деталях корпусу, особливо багато таких осколків залишається в кухонному приладді). Деякі боєприпаси влаштовані так, що вони потрапляють не в корпус, а вибухають поряд із літаком чи над ним і вражають (прошивають) весь літак спеціальною осколковою начинкою чи сталевими кульками до шарикопідшипників (так у С-200). Хоча для розслідування це не має жодної ваги.

Я гадаю, що терористи не даремно не пускають наших і міжнародних фахівців до місця трагедії (а це 25 квадратних кілометрів) і відвезли тіла багатьох загиблих. Найімовірніше, там працюють інші фахівці, які добре знають, як розслідуються такі авіакатастрофи, і знають, що треба забрати, знищити чи спалити на місці (мовляв, ну воно ж згоріло). Вивезено поспішно до Росії БУК, терміново вивезено до Росії шістьма (6!!!) автобусами військспеців, блокування доступу фахівців з розслідування до місця трагедії, маніпуляція з «чорними скриньками» (взагалі, вони не чорного кольору) усе це надочевидні спроби Росії перешкодити об’єктивному розслідуванню.

Тут я виклав лише десятитисячну частину того, що розслідується в таких випадках. Росія має величезний досвід таких розслідувань. Але міжнародний досвід таких розслідувань набагато перевершує російський. Причини катастрофи встановлюються 100-відсотково. Росія чудово розуміє, що якщо міжнародне розслідування отримає все необхідне для встановлення істини, то висновки будуть для неї дуже невтішні. Вже не кажучи про те, що Росія як країна, як держава віддала в руки терористам дуже небезпечну високоточну зброю.

«НА ПУТІНА ТРЕБА ЗБІЛЬШИТИ ТИСК І ЗАПРОВАДИТИ ДУЖЕ ЖОРСТКІ САНКЦІЇ»

 Кіс ХОМАН, експерт ІIнституту Клінгендейл (Гаага):

— Нідерланди підтримують центральний уряд в Києві і засуджують те, що роблять сепаратисти. Це позиція не тільки наша, але і ЄС, членом якого є наша країна.

Говорячи про трагедію, яка сталася минулого тижня, поки що немає 100% певності в тому, хто запустив ту ракету. Утім держсекретар США Джон Керрі та прем’єр Великої Британії Девід Кемерон заявили, що відповідальність лежить на Москві і Путіні, зокрема.

Якщо це так, то гадаю, що ЄС та США посилять санкції проти московського уряду. З цим погоджується і канцлер Німеччини пані Меркель, яка є одним з провідних політиків у ЄС. Утім, як ми знаємо, Німеччина має багато економічних інтересів в Росії і тому виступає проти посилення санкцій проти Москви. Але я сподіваюся, у цей вівторок на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, санкції будуть посилені. Це вдарить по позиціям Путіна. Росія вже і без того знаходиться в стані рецесії та її економіка йде на спад. Нові санкції насправді будуть дуже руйнівними для Кремля. Голландія підтримує їх посилення.

Україні треба провести незалежне міжнародне розслідування цієї трагедії, щоб з’ясувати те, що трапилося на сході України. Таким чином ми намагаємося допомогти якнайбільше українському уряду. Ми також виступаємо і за надання економічної підтримки Києву.

В Україні, окрім голландських експертів, є ще й малазійці та австралійці. Вони — головні опори для виявлення причин того, як це трапилося. Але також має бути задіяна і ОБСЄ у цьому розслідуванні.

Сподіваюся, що Росія зупиниться після цієї трагедії. У новинах кажуть, що українські танки зачищають територію від сепаратистів. Конфлікт триває, але після цього літака Путін має натиснути на сепаратистів.

Водночас, я гадаю, що ніякої Третьої світової війни не буде і цей конфлікт буде вирішено мирним способом.

ОБСЄ також може відіграти важливу роль у цій ситуації, оскільки всі сторони є її членами. Таким чином, ОБСЄ може стати платформою для вирішення цієї проблеми. Але звісно, ЄС також може вести переговори з Росією. До цього можуть залучитися і США. Проте зараз найбільш важливим гравцем є Путін і на нього треба збільшити тиск і ввести дуже жорсткі санкції.

«ПРО ЄВРОПУ: ДЕКОЛИ ДЛЯ ПРОЗРІННЯ ПОТРІБНІ ПОТРЯСІННЯ, ЩОБ ВИБИТИ СВІДОМІСТЬ ІЗ ЗОНИ КОМФОРТУ»

 Олексій ТОЛКАЧОВ, президент Європейської асоціації українців:

— Євросоюз створив для себе настільки м’яку зону добробуту та благоденства, що виходити з неї, сваритися з кимсь, реалізовувати якусь рішучу геополітичну стратегію він зовсім не хотів. І ця катастрофа малайзійського літака — той поштовх, який змусить ЄС стати активним учасником українсько-російського конфлікту.

Росія тривалий час вибудовувала братерські відносини в Євросоюзі, створювала надзвичайно потужне лобі, й не можна тільки Ангелу Меркель звинувачувати в тому, що вона обіймається з Путіним. За Меркель стоїть Герхард Шредер, великий бізнес, який вже тривалий час будується на контактах з Путіним. Італія, Греція — це ті самі партнери Росії, які досі займали нейтральну позицію або ж грали під дудку Кремля.

Представники так званої «ДНР» зараз намагаються повністю виправити ситуацію, знищивши всі докази про власну причетність до теракту. Сучасні технології дозволяють за уламками повністю реконструювати всі деталі ракетної атаки. Але якщо знищити уламки літака, то встановити ці деталі буде дуже складно, а тому звинувачувати напряму Путіна буде неможливо, адже у європейців є глибока вірність принципу невинуватості. Російське керівництво починає вести себе так, щоб продемонструвати свою нібито відкритість, відданість міжнародним принципам, коли їм нічого не загрожує. Декілька днів бойовики грабували місце катастрофи літака, а сьогодні вночі Путін заявляє про необхідність розслідування міжнародними експертами. Звісно, він це робить, адже велика вірогідність, що експерти там нічого не знайдуть.

Не знаю, чи приймуть в ЄС новий пакет санкцій, адже це мають бути героїчні зусилля з його боку. Адекватна реакція Заходу може бути у вигляді замороження російських рахунків у банках, визнання російських політиків персонами нон-грата в ЄС, секторальних санкцій, жорсткого засудження, в якому Росію буде визнано експортером тероризму на міжнародному рівні, — саме це серйозний моральний удар по Росії. Якою б могла бути реакція, добре демонструють США — вони впевненіші у своїх формулюваннях, мають чіткішу позицію та жорсткіші звинувачення на адресу Путіна. У перспективі було б дуже добре створити демілітаризовану зону в Україні та в Росії на відстані у 20—30 км по кордону під міжнародним спостереженням. Адже не можна припинити бойові дії, доки з російської території стріляють «Градом».

Моральний пресинг та руйнування лобістських структур, які Путін вибудовував упродовж десятиліття, може змусити президента РФ діяти інакше, домовлятися з Україною та йти на якісь поступки. Але я не виключаю, що Путін може піти ва-банк — концентрація військ дуже насторожує, адже їхня кількість лише збільшується на кордоні з Україною.

Але цей літак зламав усі плани РФ. Можливо, він врятував нас від повномасштабної війни з Росією, бо в останній тиждень міг готуватися фронтальний наступ на Україну, й все це могло бути розіграно за стандартним сценарієм провокацій.

Війна для Росії в усі часи слугувала одним із найкращих бізнесів, під які відмивалися кошти. Для РФ це чудова можливість відправляти мільярди доларів, які б розчинялись у приватних кишенях. Із позиції макроекономіки та життя громадян, війна справді невигідна, але про інтереси народу в Росії мало хто дбає — Кремль на те й червоного кольору, що там ніколи не цінували життя людей. Росія будувала свою ідентичність, національну ідею, яка ніколи не склеювалася без «руськості», але коріння справжньої Русі, як завжди говорить Лариса Івшина, — в України. Тому, щоб хоч якось склеїти ідентичність російського суспільства, її почали будувати на основі «образу ворога». Ще 2005 року Юрій Левада підкреслив, що найворожішими для Росії після США є Грузія та Україна, і це визначить черговість воєнних конфліктів — так воно й відбувається. Ненависть, якою вдалося тимчасово консолідувати російське суспільство, є тупиковим шляхом, бо насолодитися в ній ніколи неможливо. І якщо цій ненависті не дати жертв, то вона повернеться на внутрішні розборки в суспільстві — на внутрішніх ворогів. Тому поки цю ненависть направляють назовні, й без війни з Україною вона розірве Росію протягом декількох років. Через це там очікується повномасштабний громадянський конфлікт, який доведеться приборкувати всім світом.

Україна в цьому процесі мала б ставити питання більш масштабно — про пособництво Росії глобальному тероризму, адже вбивство цивільного населення для досягнення політичних цілей не є новим для Кремля. В контексті загибелі малайзійського літака почали згадувати загибель літака з польським керівництвом, теракти в РФ перед приходом до влади Путіна. Треба починати розглядати терористичний характер російської влади.