Іноземцю, який взяв в заручники і погрожував вбити прикарпатку, пом'якшили вирок


23 лютого 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду завершила розгляд матеріалів кримінально провадження за апеляційними скаргами учасників на вирок Городенківського районного суду від 04 лютого 2020 року, яким обвинуваченого було засуджено за ч. 2 ст. 146 КК України до позбавлення волі на 4 роки та повністю задоволено цивільний позов потерпілої.

Засідання відбулось в режимі відеоконференції.

Колегія суддів переглянула кримінальне провадження в межах апеляційних скарг та визнала, що судом першої інстанції правильно встановлено фактичні обставини  справи, їм надано вірну правову оцінку.

Однак колегія суддів визнала, що суд, при призначенні покарання, не повною мірою врахував всі пом’якшуючі обставини, зокрема відсутність судимості. Невмотивовано суд визнав в якості обставини, яка обтяжує покарання, вчинення злочину щодо особи, з якою винний перебував у близьких відносинах. Однак, і обвинувачений, потерпіла цю обставину заперечили. Вимагання ним цигарок й ліків для потерпілої і одруження з нею не ставилось йому у  вину.

За таких обставин колегія суддів постановила апеляційні скарги прокурора та потерпілої залишити без задоволення. Апеляційну скаргу захисника задоволено частково. Вирок суду  змінено в частині призначеного покарання, його пом’якшено до позбавлення волі на 3 (три) роки. Строк відбування покарання обвинуваченому ухвалено рахувати з 13.07.2018. У решті вирок залишено без змін.

Історія розпочалася в 2018 році. У ніч на 13 липня поліцейські затримали іноземця, який утримував заручницю та погрожував їй вбивством. Таким чином 33-річний громадянин Туреччини намагався змусити колишню співмешканку повернутись до нього.  Поліція провела спецоперацію «Заручник» із залученням бійців спецпідрозділу КОРД та звільнила жінку. Турка затримали.

Чоловіка засудили, на чотири роки. Крім того, нападник мав виплатити потерпілій 15 тисяч гривень матеріальної шкоди та 30 тисяч моральної, яку за словами жінки, вона так і не отримала. Варто зауважити, що потерпіла подала апеляцію, адже вирок, на її думку, був дуже м'який. Перебуваючи в СІЗО чоловік почав погрожувати екс-коханій та її дітям. Тож в липні 2020 року жінка просила, щоб поліція забезпечила їй охорону. Правоохоронці сказали, що ухвала їм не надходила. Втім, під тиском журналістів наступного дня, жінку таки взяли під охорону.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!