Івано-Франківський обласний онкодиспансер забезпечений коштами лише на третину потрібної суми


Щоб забезпечити повністю медичними препаратами 21 тисячу 220 хворих онкохворих на Прикарпатті необхідно 69,8 мільйони гривень.

Однак кошти, які виділяє Держава та місцева влада – це лише левова частка необхідної суми, всі інші надходження – допомога меценатів.

Про це у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» повідомив головний спеціаліст з онкології Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Володимир Романчук.

За його словами, в області діє Державна та Регіональна програма онкології, яка частково фінансує лікувальні заклади.

«По державній програмі онкології  квота на 2013 рік складає 3, 800 тисяч гривень. Це кошти виділені на отримання - хіміопрепаратів. На сьогоднішній день нам виділили і ми отримали препарати на суму 2, 265 тисяч гривень, тобто до кінця року маємо ще отримати 1 мільйон 500 тисяч гривень»,-  зазначив головний лікар обласного онкодиспансеру Володимир Романчук.

Як повідомив пан Романчук, медикаменти онкодиспансер отримує відповідно до затвердженого графіку мінохорони здоров’я. У ньому чітко вказано, коли будуть препарати. Оскільки це лише часткове фінансування, препаратів на всіх не вистачає, тому люди змушені заздалегідь звертатись за хіміопрепаратами.

Щодо регіональної програми онкології, то влада Прикарпаття майже щорічно збільшує кошторис на медикаменти. Відтак цьогоріч обласний онкодиспансер відповідно до затверджених заходів по виконанню в області загальнодержавної програми з онкохворими на період до 16-го року отримав 18 мільйонів гривень на хіміопрепарати та обладнання. 

«Хочу сказати, що наша влада дуже старається і всяко нас підтримує. Вони багато чого роблять для нас. Фінансування іде по мірі можливості і щорічно збільшується,  зрозуміло, що сто процентів фінансувати нас не можуть, але до онкології департамент повернутий обличчям», - зазначив Володимир Романчук.

До того ж зауважує головний лікар обласного онкодиспансеру, чимало зроблено за позабюджетні кошти, а це надходження меценатів та підприємців. Ці гроші здебільшого витрачають на обладнання для онкохворих та облаштування центру.

«За кошти спонсорів цього року ми відкрили кабінет патології шийки матки, відкрили кабінет звукової діагностики та ендоскопічний кабінет. Хоча деякі апарати ми отримали по програмі ОДА. Відкрили кабінет огляду жінок, що ідуть на брахіотерапію і санітарну кімнату. З початку року за позабюджетні кошти проведено капітальний ремонт лабораторії – це заміна вікон, облаштування опалення, електрики та підлоги. Виконано всі внутрішні та зовнішні роботи приміщення, меблі змінені повністю», - зауважив Володимир Романчуук.