Копія «Галицького Євангеліє» не потрапить вчасно до Галича, як пообіцяв Михайло Вишиванюк?


Минулого тижня, під час сесії облради, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк повідомив про повернення копії «Галицького Євангеліє» на Прикарпаття.

За словами голови ОДА, одну з найдавніших пам’яток української літератури та мистецтва - «Галицьке Євангеліє» буде повернуто до святкування 1115-ї річниці міста Галича, тобто вже на цих вихідних.

Та, ймовірно, повернути історичну пам’ятку до цієї визначної дати все ж не встигнуть.

Як повідомили кореспонденту «Бліц-Інфо» в Івано-Франківській облдержадміністрації, факсимільне видання досі не перетнуло український кордон.

«Міжнародні переговори – це надзвичайно тривалий процес, який не вирішується за тиждень чи два. Як тільки копія «Галицького Євангеліє» опиниться в Україні, про це буде повідомлено громадськість та ЗМІ», - зауважили в ОДА.

Як вдалось дізнатись кореспонденту «Бліц-Інфо», за попередніми переговорами створення копії «Галицького Євангеліє» оцінювали в 60 тисяч євро.

Довідково: «Галицьке Євангеліє» було перекладене церковнослов’янською мовою так званого українського типу в 1144 році у столиці Галицького князівства (сьогодні – село Крилос, Галицького району).

Нині оригінал книги зберігається у Московському державному історичному музеї. Він має срібну та шкіряну оправу і 260 пергаментних аркушів.