Кошти калушан на Євромайдан почали надходити 26 листопада


За словами керівника фінансового сектору міськрайонного Комітету опору диктатурі Богдана Петрини, 95% коштів, які надходять, покривають транспортні витрати при відправці калушан на Євромайдан у Київ.

За словами Богдана Петрини, кошти від калушан для потреб Євромайдану почали надходити 26 листопада. З того часу всі надходження ретельно облікуються: є всі розписки, витратні ордери. Благодійники, які хочуть залишитися невідомими, кидають кошти у скриньку, пишуть Вікна.

— Загалом, багато анонімних пожертв, — каже Богдан Петрина. — Зокрема, один із підприємців упродовж трьох днів давай на відправку автобусів по 20 тис. гривень. – Людям та підприємствам ми видаємо розписки. При витратах оформляємо витратні ордери. Щотижня фінансовий звіт затверджують на засіданні Комітету опору диктатурі. Кошти зі скриньок виймаються і складається акт у присутності не менше трьох людей.

Облікується як готівка, так і кошти, перераховані на спеціальний банківський рахунок. Отож, станом на 20 грудня на рахунок надійшло 135 тис. гривень. Готівкою зібрано 367 тис. 169 гривень та 170 євро. Витрати за цей період склали 280 тис. 28 гривень.

З початку збору коштів усі члени Комітету опору диктатурі доклалися до Євромайдану власними коштами.

— Щодо витрат для діяльності самого Комітету, то всі витрати сплачуємо самі, навіть за власні кошти купили електрочайник, чай, каву, пластикові склянки. Усі люди працюють безкоштовно,—каже Анна Ткачівська, членкиня Союзу українок, яка працює у комітету зранку до вечора.

Щодня у комітет надходять кошти як від калушан, так і від релігійних громад, шкіл, колективів дитячих садків, підприємств міста, сільських рад.

Крім фінансування поїздок на Євромайдан у Київ, комітет перерахував по 300 гривень трьом постраждалим від дій «Беркуту» у ніч з 29 на 30 листопада. Кошти для інших потерпілих надійдуть згодом, після уточнення банківських реквізитів.

Днями члени Комітету були вимушені їхати на станцію швидкої та невідкладної допомоги. Адже з’ясувалося, що облікованих коштів від медиків на 50 гривень більше. Тож, члени комітету поїхали віддавати.

— Тому всякі плітки, які невідомі почали ширити містом,—просто нісенітниця, — розповів «Вікнам» член Комітету опору диктатурі Ігор Очкур. — Усі кошти ретельно обліковані. Кожних дві доби ми відправляємо автобус із 40-50-ма калушанами на Майдан. Вартість автобуса у середньому складає 10,5 тисячі. Хоча не секрет, що вже є бажаючі заробити. До мене з Києва телефонували підприємці, які готові для потреб Євромайдану надавати VIP-автобуси з телевізорами і т. д. для максимальної зручності мітингувальників… Кому боротьба – а кому і заробіток. Комітет опору диктатурі сплачує із коштів благодійників тільки транспортні витрати. Передаємо у Київ також речі, закрутки, яблука, дрова, тафтинг.