Лише два учасники зголосилися позмагатися у тендері на постачання молока в освітні заклади Івано-Франківська


У вівторок, 10 вересня, в управлінні освіти міськвиконкому Івано-Франківська відбулося розкриття пропозицій конкурсних торгів із закупівлі молока для міських шкіл.

Тендер оголошувався на постачання 130,063 тонн молока жирністю 2,6% для загальноосвітніх закладів Івано-Франківська. Цього обсягу має вистачити школам до кінця  року. Участь у торгах взяли лише два учасники – ТзОВ «Богородчанський молокозавод», зареєстроване у с. Старі Богородчани Богородчанського району, та приватний підприємець Мостовий Андрій Михайлович, зареєстрований в Івано-Франківську.

Сума конкурсної пропозиції, яку запропонував «Богородчанський молокозавод», становить 715 346,50 гривень, а підприємця Мостового – аж 780 378 гривень. Отже, ПП Мостовий запропонував постачати молоко за ціною 6 тисяч гривень за одну тонну, а підприємство з Старих Богородчан – всього за 5,5 тисяч гривень.

За даними бази державних закупівель, «Богородчанський молокозавод» постачав молокопродукти в ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторний центр" Держсанепідслужби України та Закарпатську обласну клінічну лікарню імені Андрія Новака. Натомість ПП Мостовий виглядає звичайним підставним учасником. Адже раніше він ніяких тендерів не вигравав, а про його молочні продукти ніхто не чув. До того ж, підприємець пропонує молоко, літр якого коштує майже на гривню дорожче, ніж у конкурента. Наразі комітет з конкурсних торгів визначається з переможцем. Втім, рішення вже видається очевидним.

До речі, це перший тендер в управлінні освіти, за проведенням якого запросили спостерігати представників батьківського самоврядування.

За словами голови батьківського самоврядування Івано-Франківська Петра Хмельовського, з жовтня цього року за ініціативи батьківської громадськості в місті буде запущено проект «Тендерні закупівлі в галузі освіти в м. Івано-Франківську: реалії та перспективи удосконалення». Протягом півроку громадські аудитори будуть моніторити тендерні закупівлі міськими управліннями освіти. Моніторинг буде проводитися з метою створення методики, яка дозволить громадськості аналізувати діяльність тендерних комітетів у освітянській сфері.

«За результатами моніторингу проведемо круглий стіл, на якому плануємо обговорити діяльність тендерного комітету міського управління освіти. На круглий стіл запросимо представників влади, депутатського корпусу, обласної прокуратури, санепідемстанції, обласного КРУ і представників громадськості. Громадські аудитори, які будуть працювати в проекті, порівняють ціни на продукти харчування, зафіксовані у тендерних угодах, із середньостатистичними цінами на ці продукти по місту, адже, як відомо, заниження цін на продукцію, яка поставляється для харчування дітей, нерідко призводить до зниження її якості. Також не раціональним є завищення цін на продукти шляхом їх закупівлі на весь рік, що призводить до неефективного використання бюджетних коштів. Найбільш досконалим видається варіант, який розділив би закупку продукції на декілька етапів, що дозволило би   закуповувати продукцію для дитячого харчування за цінами, адекватними тому періоду року, в який проводилися закупівлі», - зазначає Хмельовський. 

Також батьківська громадськість хоче отримати інформацію про річний план закупівель на 2013 рік, запити закладів про необхідні їм товари, роботи і послуги, склад тендерних комітетів, учасників та переможців торгів.

Марія ГАВРИЛЮК, "Галицький кореспондент"