Міндоходи вимагають у прикарпатських підприємців встановлення платіжних терміналів


Пунктом 14.19 ст. 14 Закону України від 05.04.2001 р. № 2346-III “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" передбачено, що суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів. Тобто, на місці розрахунків покупець повинен мати можливість розрахуватися платіжною карткою через термінал (норма діє з 18 жовтня 2012 року).

Тут також зазначено, що вимоги до суб'єктів господарювання щодо прийому електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) встановлює Кабінет Міністрів України.

Постановою КМУ від 29.09.2010 р. № 878 визначено такі вимоги, які поширюються на суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і використовують при розрахунках реєстратори розрахункових операцій (РРО). Ця вимога поширюється лише на тих суб'єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у населених пунктах з чисельністю 25 тис. чоловік і більше. Причому кількість платіжних терміналів повинна становити не менше 50% кількості РРО. Якщо у суб'єкта господарювання застосовується один РРО, значить повинен бути встановлений мінімум один платіжний термінал.

У Постанові № 878 також наведено перелік торгових об‘єктів, які звільнено від обов'язкового встановлення платіжних терміналів. Зокрема, це:  заклади громадського харчування закритого типу, обслуговуючі певний контингент споживачів, зокрема, особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів і викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств, а також підприємства торгівлі з торговою площею до 20 м2 (крім автозаправних станцій).

За відмову у прийманні платіжної картки (якщо суб’єкт господарювання зобов'язаний її приймати) передбачено істотний штраф. Відповідно до статті 16315  Кодексу України про адміністративні правопорушення, у разі ненадання можливості здійснення розрахунків електронними платіжними засобами передбачено штрафні санкції  від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів громадян, тобто, від 1700 до 3400 гривень. Дія, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто, від 8500 до 17000 гривень.