Мінрегіон запевняє, що опалювальний період почнеться вчасно


На першу декаду вересня готовність галузі житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період склала 97% при плановому показнику на цей період 90%. Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила начальник Управління комунальної теплоенергетики Мінрегіону Олена Малежик.

«До початку опалювального періоду (для закладів соціальної сфери (дитячі садки, школи, лікарні) – з 1 жовтня, інші заклади та житловий фонд – з 15 жовтня) галузь буде готова стовідсотково», - сказала Олена Малежик.

«Цього року було суттєво посилено контроль за підготовкою до нового опалювального сезону. Перша нарада була проведена відразу по завершенню попереднього опалювального періоду. Ще в квітні напрацьовано чіткий план з комплексної підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери. Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул жорстко контролює виконання цього плану і постійно особисто інспектує галузеві підприємства та об’єкти в регіонах», - наголосила Олена Малежик.

Вона зазначила, що цього року вперше паспорти готовності об’єктів підписують не тільки місцеві органи влади, а й профільні державні інспекції. «Це ще один важливий додатковий елемент контролю», - зазначила вона.

В областях вже завершено технічну підготовку до опалювального періоду дитячих садочків та шкіл. Загалом підготовлено 19,5 тисяч шкіл та 14 тисяч дитячих садків.

Готовність житлового фонду складає 96%. З 205 тисяч житлових будинків, включених до плану підготовки, фактично підготовлено 197 тисяч.

Також наразі вже підготовлено до роботи в зимовий час 6,2 тис. одиниць спеціалізованої техніки (96%), заготовлено посипкового матеріалу та реагентів 980 тис. тонн (91%).

Олена Малежик повідомила, що за дорученням Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника створені при міністерстві робочі групи, які перевіряють на місцях фактичний стан підготовки до осінньо-зимового періоду.

«Олександр Вілкул поставив завдання посилити виконавську дисципліну, і, як кажуть, на власні очі пересвідчитися, чи відповідає звітність того чи іншого регіону фактичному стану. Постійно проводиться аналіз відповідно до розроблених планових показників, періодичність яких становить 10% кожні два тижня, за результатами якого і визначається план виїзду робочих груп», - додала начальник Управління комунальної теплоенергетики.

Підсумки підготовки галузі підведуть 26 вересня в ході виїзного засідання колегії Мінрегіону у м. Івано-Франківську.

Довідково

В ході підготовки до опалювального періоду, відповідно до графіку  підготовлено 24  тисячі котелень (98%) із запланованих 24,5 тисяч. При плані реконструкції 663 котелень, фактично відремонтовано 649 (98%).  Замінено 1088 котлів (98%), капітально відремонтовано 993 котли (93%). Замінено 467 км теплових мереж (98%). Підготовлено 5,5 тисяч центральних теплових пунктів (95%).

Відремонтовано  1,6 тисячі км водопровідних мереж (97%)  та 610 км каналізаційних мереж (98%).

Підготовлено: 2 тисячі водопровідних насосних станцій (97%); 2,5 тисячі каналізаційних насосних станцій (97%); 240 водопровідних очисних споруд (99%); 824 каналізаційні очисні споруди (97%).