На прикарпатські проекти з з розвитку місцевого самоврядування уряд виділив 4,2 мільйони гривень


Уряд виділив понад 42 млн. грн. на реалізацію 244 проектів – переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

«Уряд виділив понад 42 млн. грн. на реалізацію проектів, які стали переможцями Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2012 року. Адресне фінансування державою таких проектів є важливою підтримкою та стимулом активності місцевих громад. Проекти спрямовані на модернізацію житлово-комунального господарства – впровадження енергозберігаючих технологій, оновлення систем опалення, водопровідної мережі та систем освітлення. Також проекти передбачають проведення ремонтів та реконструкцію дошкільних навчальних закладів, шкіл, вирішення екологічних проблем – утилізацію побутових відходів, розвиток спортивної інфраструктури, наприклад, будівництво спортивних майданчиків», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування проводиться щорічно. З кожним роком кількість учасників конкурсу зростає. Зокрема, у 2013 році вперше на конкурс надійшли проекти зі всіх регіонів. Також у цьому році представлена рекордна кількість проектів – 811. Це майже на 10% більше, ніж в минулому році (739).

Наприклад, в Автономній Республіці Крим місцеві ради отримали загалом понад 2 млн. грн. для реалізації 7 проектів. Один із проектів – це оновлення системи опалення в дошкільному навчальному закладі (село Полтавка Красногвардійського району) шляхом впровадження енергозберігаючих технологій з використанням джерел альтернативної енергії.

Для реалізації 19 проектів у Волинській області, які стали переможцями конкурсу, виділено понад 3 млн. грн. Серед проектів – створення навчально-виховного комплексу за типом «дитсадок-школа» в селі Радомишль Луцького району, відкриття сучасного класу кераміки для дітей та молоді у місті Володимир-Волинському та інші.

Завдяки державній підтримці у розмірі 1 млн. грн. в Житомирській області буде проведена комплексна термомодернізація дитсадка у місті Новоград-Волинськ та реконструкція мереж вуличного освітлення м. Коростеня. Також буде реалізовано проект, спрямований на підвищення безпеки дорожнього руху.

У Закарпатській області завдяки виділеному фінансуванню (близько 1,3 млн. грн.) буде реалізовано 7 проектів, серед яких – модернізація централізованого водопостачання села Букове, оновлення культурного центру дозвілля обдарованих школярів та молоді в будинку культури села Чепа Виноградівського району.

Серед 20 проектів Івано-Франківської області, на які виділено близько 4,2 млн. грн., є такі проекти як відновлення мережі вуличного освітлення в селі Милування із впровадженням сучасних енергозберігаючих технологій (с. Милування Тисменицького району), реконструкція плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі імені Погребенника Національного університету «Києво-Могилянська академія» та інші.

Луганська область для реалізації 14 проектів отримала 3,5 млн. грн. У тому числі, до них входять: для зменшення споживання природного газу буде встановлено сучасний котел з більшим ККД в котельній, що забезпечує теплом Вовчоярівську школу Попаснянської районної ради. У місті Краснодон буде відкрито Центр надання адміністративних послуг. Також буде реалізовано проект, спрямований на зменшення втрат тепла шляхом санації (утеплення) будинків у місті Стаханов.

Також фінансування отримають Вінницька область (2,2 млн. грн. для 16 проектів), Донецька область (2,7 млн. грн. для 8 проектів), Запорізька область (1,1 млн. грн. для 7 проектів), Київська область (984 тис грн. для 6 проектів), Кіровоградська область (855 тис грн. для 4 проектів), Львівська область (1,8 млн. грн. для 6 проектів), Миколаївська область (2,3 млн. грн. для 17 проектів), Одеська область (419 тис. грн. для 1 проекту), Полтавська область (2,5 млн. грн. для 15 проектів), Рівненська область (2,9 млн. грн. для 22 проектів), Сумська область (1,5 млн. грн. для 7 проектів), Тернопільська область (410 тис. грн. для 2 проектів), Харківська область (882 тис. грн. для 10 проектів), Херсонська область (97,6 тис. грн. для 1 проекту), Хмельницька область (1,5 млн. грн. для 6 проектів), Черкаська область (167 тис. грн. для 2 проектів), Чернівецька область (1,1 млн. грн. для 7 проектів), Чернігівська область (1,1 млн. грн. для 7 проектів).

У цілому за останні три роки (з 2010 по 2012 рік) в конкурсі взяли участь понад 1800 проектів місцевих громад, з яких переможцями стали 487. Фінансова підтримка Уряду в реалізації цих проектів становила майже 96 млн. грн.