На Прикарпатті близько 60% хворих на туберкульоз - з сільської місцевості


З 1,5 тисячі хворих на сухоти прикарпатців, 994 особи проживають у селі.

Про це у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» повідомила заступник директора  з лікувальної роботи Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру Світлана Харченко.

«А все через несвоєчасне звернення до медиків. Також значна частина хворих серед так званих груп ризику – людей із супутніми захворюваннями у похилому віці, безробітних та тих, хто зловживає алкоголем та наркотиками», - зауважує медик.

Хоча, за словами Світлани Харченко, не минають сухоти і більш забезпечені верстви населення. Щоб покращити ситуацію, прикарпатцям потрібно при найменших мікросимтомах звертатись до лікаря.

«Коли людина відчуває дискомфорт, то повинна звернутись до лікаря в загальну мережу. А особливо кашляючі. Хворий з кашлем більше двох тижнів обов’язково повинен бути обстежений. Перш за все через дослідження мокротиння на рівні лабораторії. А вона є в кожній центральній лікарні та всіх міських поліклініках нашого міста. Плюс треба пройти флюорографічне обстеження чи рентген, якщо є симптоматика. Ну за це вже відповідають дільничні, сімейні лікарі, до яких звернувся хворий. Головне – вчасно звернутись», - пояснює Світлана Петрівна.