На Прикарпатті обговорили запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми


Торгівля людьми є гострою проблемою сучасного світу і не тільки проблемою економічною чи соціальною, а є незаконною і злочинною діяльністю, основою якої виступає насильство над людиною.

Безліч причин спонукує українців шукати роботу за кордоном: безробіття, низька конкурентоспроможність на внутрішньому ринку праці і т.д. При цьому в більшості з них відсутні чіткі уявлення про укладення трудових контрактів, практично немає знань про законодавство тієї країни, куди вони збираються їхати на роботу. Дослідження багатьох інстанцій, що займаються вирішеннями цих проблем свідчать: більшість мешканців України вважають, що вони ніколи й за жодних умов не стануть жертвами сучасних работорговців. І це не викликає в людей сумніву навіть тоді, коли виявляється, що вони майже нічого не знають ні про вимоги до оформлення документів у разі виїзду на роботу за кордон, ні про елементарні заходи безпеки.

На жаль, саме така необачність найчастіше призводить до того, що українські громадяни потрапляють у пастку торгівців людьми. Тому велику увагу належить приділяти інформаційним просвітницьким заходам, спрямованим на підвищення рівня громадської обізнаності з проблемою торгівлі людьми. Служба зайнятості є одним із головних виконавців заходів щодо запобігання неврегульованій зовнішній трудовій міграції та торгівлі людьми.

Так, 11 вересня, в Городенківському районному центрі зайнятості відбувся семінар з питань запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми. Під час заходу заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Зоряна Брус розповіла про явище трудової міграції, наслідки врегульованої та неврегульованої міграції, небезпеку на різних етапах процесу, зазначила, що треба знати особам, які вирішили їхати за кордон, навела приклади із життя людей, що стали жертвами торгівлі людьми.

В ході заходу було проведено ряд вправ, зокрема, «Плями на сонці», «Переваги», «Зменшення ризику», «Знаходження спільного», «Ризики нелегального працевлаштування», які призначені продемонструвати всі фінансові та соціальні аспекти працевлаштування за кордоном, в тому числі і нелегального, підсилити відповідальність за влаштування власного життя, розглянути ризики нелегального працевлаштування, поглибити розуміння причин, які сприяють торгівлі людьми.

На завершення заходу фахівець зазначила, що якщо присутні остаточно не визначились у працевлаштуванні за кордоном, тоді доцільно розглянути можливі шляхи, які будуть сприяти працевлаштуванню у своїй країні, де їх не будуть вважати людиною «другого ґатунку» і де є соціальний захист та гарантії, а також за допомогою служби зайнятості знайти роботу за фахом, пройти професійну підготовку за робітничими професіями, перекваліфікуватися (змінити професію), пройти курси підвищення кваліфікації, пройти стажування безпосередньо на робочому місці з наступним працевлаштуванням, одержати додаткові гроші за участь в оплачуваних громадських роботах, започаткувати власну справу, виявити нахили, здібності, об’єктивно оцінити свої особисті якості, пізнати себе.