На Прикарпатті шукають гроші для ліквідації витоку грунтових вод у Домбровському кар'єрі


Причиною термінового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, яке провів сьогодні перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, стали «тривожні дані» моніторингу Академії гірничих наук України, відділення гірничо-хімічної сировини, щодо стану бортів Домбровського соляного кар'єру в Калуші та гідрохімічного складу вод у його затопленій частині.

Виявлено відкритий карстовий канал діаметром майже півметра, з якого, як зазначено в Інформаційному листі в Івано-Франківську ОДА, «витікає скаламучений низькомінералізований потік грунтових вод, від 860 до 1300 куб. м за добу».

На комісії наголошувалося: у зв'язку з активізацією проникнення вод з північного борта необхідно якнайшвидше розпочати роботи зі створення надійного захисту від проникнення вод до кар'єру і припинення розвантаження мінералізованих вод за межі відвалів розкривних споруд.

Як поінформував перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, учора з цього приводу відбулося позачергове засідання Калуської міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У протоколі йдеться: «Динаміка водопритоку через карстово-суфозійний канал в північному борті колишньої дренажної траншеї на Домбровському кар'єрі збільшилася. Це пов'язано як із зростанням кількості опадів, так і з розширенням підземного каналу розвантаження вод із водоносного горизонту та тривалим винесенням глинистого наповнювача з товщі гравійно-галькових відкладів. Проникнення грунтових вод відбувається по всьому периметру кар'єрного поля. Формування карсту з утворенням провальних воронок триває і на протилежному до північного – південному борті кар'єру, а також в східному, навпроти внутрікар'єрного відвалу, де розвантажуються води із затопленої частини дренажної траншеї. Всі ці явища призводять до руйнування гірничого масиву і до подальшого погіршення техногенно-екологічної ситуації».

Калуська міська «надзвичайна комісія» вирішила: вважати ситуацію, що склалася на північному борті Домбровського кар'єру, «як надзвичайну регіонального чи державного рівня».

Учасниками засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій були також представники галузевої науки та однієї із галузевих підрядних організацій, яка готова взятися спершу за проведення геофізики, а відтак – за виконання робіт з буріння 7-9 скважин, які, за їхньою технологією, будуть заповнені сейсмічно стійким об'ємним розчином, що створить захисну стіну, яка і має зупинити витік розсолів. Роботи проводитимуться під контролем ДП “Науково-дослідний інститут галургії” (м. Калуш) та та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Перший заступник голови ОДА - голова обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Василь Плавюк наголосив: «Потрібно якнайшвидше приступити до виконання робіт із призупинення витоку розсолів з Домбровського кар'єру і діяти відповідно до програми його консервації. Екологічна безпека – понад усе».
За його словами, за рекомендаціями виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Рада Національної Безпеки розгляне ситуацію по Калушу на своєму засіданні у серпні, «оскільки мова йде про виконання указу президента України про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району зоною надзвичайної екологічної ситуації».

Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій погодилась з рішенням Калуської міської, класифікувавши ситуацію з витоками, що склалася останнім часом на Домбровському кар'єрі, як надзвичайну - державного рівня.

До Кабінету Міністрів України Івано-Франківська ОДА скерує відповідні матеріали - звернення щодо виділення коштів з резервного фонду державного бюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації на Домбровському кар'єрі. Тим часом кошти на проведення повторного моніторингу – геофізичних досліджень винайдуть в обласному бюджеті, розраховуючи на розуміння проблеми з боку профільних постійних комісій обласної ради.

Довідково.

Декілька років тому подібний потужний потік вод спостерігався в декілької десятках метрів на Домбровському кар'єрі, західніше теперішнього. Було зафіксовано інтенсивний приток води. Тоді також пропонувалося виконати гідрогеологічні та геофізичні дослідження цієї ділянки та розбити заходи для запобігання подальшій активізації негативних процесів. Однак, через відсутність фінансування ці пропозиції не були реалізовані.