На Прикарпатті зафіксовано третій напад ведмедя на людину


Біля села Уторопи Косівського району Івано-Франківської області ведмедиця напала на 55-річного грибника. Чоловік вижив, проте втратив півобличчя. Це вже третій схожий випадок на Прикарпатті за останні три місяці. Причому останній стався минулого тижня.

Про це повідомили журналісти телеканалу Zik.

Тварина напала раптово, чоловік відбивався та кликав на допомогу, однак поруч нікого не було. Звір переламав нещасному кістки і здер півобличчя.

«У хворого не було лівої половини обличчя, носа, – повідомив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Ігор Пулик. – Не було ока, губ. Чоловік виглядав страшно».

За словами мисливського інспектора Юрія Тарасюка, наступного дня вдалося віднайти частини тіла постраждалого – ніс з верхньою губою, зуби, скальп. Їх передали до лікарні.

Мисливці стверджують: чоловік опинився не в той час і не у тому місці. У пошуках грибів забрів туди, де хижаки ховали свою здобич – забитого оленя. Зараз цю місцевість прочісують єгері, щоб відігнати звіра вглиб лісу, якнайдалі від людських помешкань.

Фахівці радять поки що відмовитися від походів у ліс, адже хижаки віднедавна стали вкрай агресивними до людей.

«По-перше, маємо збільшення кількості ведмедів, по-друге, зараз у лісі багато грибників, тому й почастішали зустрічі людини з хижаком. Але пояснити неймовірну агресію тварин я не можу», – відзначив мисливствознавець Геннадій Лавріщев.

Оскільки бурі ведмеді занесені до Червоної книги України, вбити ведмедицю карпатські лісники не мають права. Вирішувати долю тварини можуть лише на загальнонаціональному рівні.

«Зараз люди активно втручаються у природне середовище, тож ведмідь просто захищає свою територію, – пояснив біолог-мисливствознавець Володимир Шевчук. – На це треба зважати і бути обачнішим у лісі. Насправді ведмедів в Україні залишилося дуже мало. І якщо після кожного нападу відстрілювати тварин, їх не залишиться у Карпатах».

Нагадаймо, що за останні місяці двічі ведмідь нападав на людей у Верховинському районі Прикарпаття. У липні ведмедиця заледве не роздерла 25-річну дівчину, яка збирали гриби у лісі. Минулого тижня заледве врятувався від хижака 43-літній мешканець Верховини.