На Прикарпатті запрацює реабілітаційний центр для учасників АТО


Сьогодні, 10 травня, відбулась презентація проекту “Реабілітаційний центр руками поранених”, який функціонуватиме на Прикарпатті.

Головними доповідачами стали Ігор Чернецький, двічі поранений майданівець, та команда благодійної організації з реабілітації учасників АТО «Творча криївка», пише ГК

Ігор Чернецький розповів, що силами самих поранених та героїв АТО і Майдану була організована організація фонд руху «Михайлівський», учасники якого об’єднались ще у 2014 році (на Майдані активісти здобули назву «9 рота»).

Першочергово організація займалась тільки волонтерською діяльністю на Сході України (допомагали «Айдару» та воїнам в Іловайську).

Ідея створення реабілітаційного центру з’явилась давно, а саме після подій у Дебальцевому. Спочатку планували створити центр в Києві, діляться активісти, але оскільки орендарі пропонували дуже велику орендну плату, довелось шукати приміщення поза столицею.

Ідея створення центру на Прикарпатті виникла, в зв’язку з тим, що дружина активіста Ігоря Чернецького походить з Івано-Франківська. Активісти почали шукати місце для створення реабілітаційного центру на мальовничому Прикарпатті.

Так було облаштовано центр для реабілітації поранених бійців АТО та героїв майдану у селі Клубівці. Всі роботи по облаштуванню в ньому вже фактично завершені.

Цього тижня центр прийме вже перших пацієнтів. Будинок великий і може вмістити близько 10-12 чоловік. В подальшому активісти планують збільшити приміщення для проживання близько 24 чоловік. Зараз залишилось тільки  облаштувати поблизу центру дорогу, адже деякі пацієнти будуть обмежені в русі через травми. Активісти скаржаться, що обласна влада ніяк не може допомогти активістам добудувати 300 метрів дороги.

Перший пробний заїзд складатиметься з п’яти-семи чоловік. Адже організатори хочуть відчути і побачити, як працюватиметься з пацієнтами.

Анонсують багато фізичної роботи як спосіб лікування. Адже під час фізичної праці в людини зникають важкі депресивні думки. Реабілітація буде фізичною, творчою, психологічною та туристичною. Вже набрана група з восьми психологів. Це спеціалісти, які працюють від 2014 року з бійцями АТО і їх сім’ями.

Наступний центр планують відкрити поблизу села Грабівка. В планах активістів вийти на Всеукраїнський рівень. Адже таких центрів з реабілітації мало, один з них знаходиться на Волині, а на Прикарпатті функціонує тільки проект з реабілітації “Творча криївка”.

Доповідачі діляться, що не вистачає взаємодії з місцевою владою. Чиновники прийшли до влади і забули як і на чиїй крові до неї прийшли.