На Верховинщині відзначили День партизанської слави


Напередодні відзначення Дня партизанської слави на виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо збереження пам’яті загиблих у роки війни в залі засідань районної державної адміністрації проведено тематичну годину під назвою "А смерть їх безсмертям зустріла".
Участь у заході взяли керівники районної державної адміністрації, районної ради, колективи установ та організацій, громадськість району.
 
З вступним словом до присутніх звернувся заступник голови районної державної адміністрації Юрій Потяк. "Відповідно до Указу Президента України від 30.10.2001 року щорічно у вересні ми відзначаємо День партизанської слави. Цього дня згадуємо про героїчний подвиг українських партизанів у Великій Вітчизняній війні. Нам добре відомо про так званий Карпатський рейд Ковпака, який проходив через Верховинський район – тоді ще Жаб’є", - сказав Юрій Іванович.
 
   Так, справді, як свідчать історичні джерела, гуцули допомагали партизанському з'єднанню під командуванням С. Ковпака під час Другої світової війни. З квітня до осені 1944 року точилися жорстокі бої за Жаб’є. Лише у вересні Жаб’є було остаточно визволене від загарбників.
 
"Саме тому сьогодні наш святий обов’язок – вшанувати світлу пам'ять синів і дочок України, які боролися за свободу народу в період Великої Вітчизняної Війни 1941-1945 років у лавах підпільно-партизанського руху. З цією метою протягом вересня у загальноосвітніх навчальних закладах району проводяться тематичні уроки та лекції щодо історії партизанського руху в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, в бібліотечних установах організовуються тематичні читання та книжкові виставки. Завдяки спільним зусиллям керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, жителів району братські могили героїв-визволителів утримуються в належному стані", - додав заступник голови райдержадміністрації Юрій Потяк.
 
Після проведення тематичного заходу всі присутні урочисто поклали квіти до могили загиблих у роки війни та вшанували пам'ять героїв хвилиною мовчання.